Met ingang van 2020 zijn gemeentes verplicht om minimaal zestien uur per week educatie aan te bieden aan peuters tussen tweeënhalf en vier jaar met een taalachterstand. Dat is voor veel gemeentes een grote uitdaging. Universiteit Utrecht onderzoekt of dit de kansengelijkheid daadwerkelijk vergroot in een langdurig ‘natuurlijk experiment’.
Sociale ongelijkheid in de ontwikkeling van kinderen manifesteert zich al op jonge leeftijd, ruim voor de deelname aan het basisonderwijs. Doorgaans gaat het om migrantenkinderen en kinderen van ouders met een laag opleidingsniveau die hun schooltijd met een taalachterstand beginnen. Door hen al in de peuterleeftijd beter op de basisschool voor te bereiden, kan voorschoolse educatie een belangrijke rol spelen in het creëren van meer kansengelijkheid.
‘Natuurlijk’ experiment
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben een forse subsidie van het Nationaal Regieorgaan Onderwijszoek (NRO) in de wacht gesleept. Daardoor kunnen zij onderzoek gaan doen naar ontwikkelingen in de voorschoolse educatie. Omdat de veranderingen in het beleid over een lange periode kunnen worden gevolgd, kunnen de onderzoekers een zogenaamd ‘natuurlijk experiment’ doen. En dat is een unicum in het Nederlandse onderzoek naar voorschoolse educatie.
Effecten hervorming
In het multidisciplinaire onderzoeksproject EVENING (dat staat voor ‘gelijk maken’, kansengelijkheid vergroten) gaat een team van onderzoekers onder leiding van Thomas van Huizen de effecten van deze hervorming analyseren. De onderzoekers zullen kijken naar het gebruik van het extra aanbod, de kwaliteit van de educatievoorziening en naar de interactie daartussen. Uiteindelijk is de vraag natuurlijk of de kinderen er daadwerkelijk baat bij hebben.
Het consortium van onderzoekers bestaat uit: dr. Thomas van Huizen (projectleider), prof. dr. Paul Leseman, dr. Ora Oudgenoeg-Paz, prof. dr. Janneke Plantenga en medewerkers van onderzoeksbureau Sardes. Het onderzoek sluit aan bij de langer lopende projecten pre-COOL en ISOTIS, komt voort uit het onderzoeksfocusgebied Education for Learning Societies en sluit aan bij het strategische onderzoeksthema Institutions for Open Societies van de Universiteit Utrecht.
Voor vragen over dit project kunt u contact opnemen met dr. Thomas van Huizen: t.m.vanhuizen@uu.nl.
Bron: Universiteit Utrecht