Wat is het effect van de coronacrisis op gedrag van ouders? Naar die vraag is een internationaal onderzoek gestart dat wordt gecoördineerd vanuit Tilburg University. Hierin wordt gekeken naar de effecten van het gedwongen thuiszitten op het gedrag van ouders en naar de rol van individuele, gezins- en contextuele factoren. Het verzoek is om deze oproep zoveel mogelijk onder ouders te verspreiden.
Er is tot nu toe weinig bekend over effecten van beperkende overheidsmaatregelen op het gezin. Zoals welk gezin is bijvoorbeeld veerkrachtig? Maakt het uit hoe ouders hun emoties tonen. En speelt cultuur een rol? Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in welke factoren ouders wel of juist niet helpen in tijden van crisis. Het onderzoek zal leiden tot meer zicht op de invloed van een crisissituatie op het ouderschap. Op basis hiervan kunnen zorgprofessionals aandacht besteden aan bepaalde aspecten bij het ondersteunen van gezinnen of in de hulpverlening.
Internationale samenwerking
Tilburg University werkt hiertoe samen met het consortium International Investigation on Parental Burnout (IIPB) waaraan ongeveer 40 landen deelnemen. De coördinatie is in handen van Prof. Hedwig van Bakel en dr. Ruby Hall (Tilburg University) in samenwerking met Prof. Isabelle Roskam en dr. Moïra Mikolajczak vanuit de Universiteit van Louvain (België). NWO financiert het onderzoek.
Oproep
Het onderzoeksteam zoekt ouders – zowel moeders als vaders met tenminste 1 thuiswonend kind (van alle leeftijden 0 tot 18 jaar of ouder) – die een vragenlijst willen invullen. De antwoorden worden volledig geanonimiseerd en de vertrouwelijkheid van de antwoorden wordt gegarandeerd. Voor de ouders die mee willen doen aan dit internationale onderzoek naar ouderschap in coronatijd is een flyer gemaakt met een link naar de vragenlijst.