Baby’s willen niet alleen bevredigd worden in hun fysieke behoeften, maar ook in emotionele behoeften en hun exploratiedrang om de wereld beter te begrijpen. Meer kennis over deze kritieke eerste fase van het leven is volgens Sylvia Nossent, directeur stichting Babywerk, een belangrijke verantwoordelijkheid voor professionals die werken met baby’s.
In de eerste 1001 dagen wordt de basis gelegd voor de fysieke én de emotionele gezondheid, aldus Sylvia Nossent in een interview met Expertisepunt VHJK. “De hechtingsontwikkeling is heel belangrijk. Baby’s zijn vlak na de geboorte nog totaal afhankelijk van de volwassenen om heen. Zij moeten door anderen ondersteund worden bij het vervullen van alle basisbehoeftes en wensen. Een baby leert in deze periode wie het vertrouwen kan en wat het moet doen om hulp te ontvangen.”
Volgens Nossent heeft dit niet alleen verstrekkende gevolgen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, maar ook voor de cognitieve ontwikkeling van baby’s. “Als een baby bemerkt dat de wereld veilig, betrouwbaar en voorspelbaar is, kan het stap voor stap worden uitgedaagd in het aangaan van nieuwe situaties. Begeleiding is hierbij nodig. Dit betekent: signalen van de baby herkennen, uitleggen wat er gaat gebeuren, bevestiging te geven, de gevoelens van de baby spiegelen en aansluiten op de behoeftes van de baby.” Vanwege deze kritieke dagen ligt er volgens Nossent een belangrijke verantwoordelijkheid voor professionals die werken met baby’s.

Visie op babyopvang
Het thema van de maand van Expertisepunt VHJK eerder dit jaar was ‘Visie op babyopvang’. In het kader van dit thema zijn, naast Sylvia Nossent , nog twee experts geïnterviewd die vanuit praktijk, beleid en onderzoek te maken hebben met het thema: Kjille Soeting over Babygebaren in de opvang (praktijk) en Heleen Versteegen over het ontwikkelen van een visie op babyopvang (beleid).
Klik hier voor een overzicht met links, leestips en filmpjes die te maken hebben met het thema van de maand.