Voor het optimaliseren van het leren van alle kinderen maakt het label ‘meertalig’ te weinig functioneel onderscheid. In plaats daarvan dient er meer focus te komen op de achtergrond en de individuele behoeften van een kind.
Dat blijkt uit promotieonderzoek van Annegien Langeloo aan Rijksuniversiteit Groningen. Zij heeft gedurende een schooljaar twintig kleuterklassen gevolgd. Hierbij keek ze naar de betrokkenheid met de activiteiten in de klas van tachtig focuskinderen en hoe zij interacteerden met hun leerkracht. Ook volgde zij hun cognitieve en taalontwikkeling door het jaar heen.
Substantiële verschillen
De resultaten laten substantiële verschillen zien in de gelegenheid tot leren van kinderen binnen en tussen klassen. Langeloo ontdekte dat meertalige en eentalige kinderen vooral baat hebben bij frequente en complexe individuele leerkracht-kind interacties en dat kinderen zich het meest ontwikkelden als ze hoge betrokkenheid lieten zien met de activiteiten in de klas. Ook bleek dat leerkrachten op verschillende wijze ondersteuning boden in interacties met meertalige en eentalige kinderen.
Subtieler en complexer
Dit onderzoek laat zien dat voor het optimaliseren van de gelegenheid tot leren van alle kinderen het label ‘meertalig’ geen functioneel onderscheid maakt. De verschillen tussen kinderen zijn subtieler en complexer dan dit label suggereert. Daarom zou er in het kleuteronderwijs meer aandacht moeten zijn voor de achtergrond en behoeften van een kind, inclusief – maar niet alleen – de taalachtergrond van een kind.
Multilingual and monolingual children in kindergarten classrooms >
Bron: rug.nl