Recensie Boek ‘Draakje Vurig en de spiegel’ door Sylvia van der Salm
Het verhaal van dit prentenboek gaat over een vurig draakje die niet wil stoppen met spelen. Hij wordt heel erg boos. Als hij weer thuis is voelt hij zich verdrietig. Hij kijkt in de spiegel en vindt zichzelf een monster. Gelukkig heeft hij een moeder die weet hoe hij in elkaar zit en zijn gevoelens kan benoemen en uitleggen. Schrijfsters Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen hebben een prachtig boek gemaakt om vurige gevoelens voor kinderen zichtbaar en bespreekbaar te maken. Martine Goudappel heeft er zeer mooie illustraties bij gemaakt.
Recensent Sylvia van der Salm

Het boek is als een prentenboek vormgegeven en bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt het verhaal van Draakje Vurig verteld. De korte stukjes tekst zijn geschreven op rijm. De illustraties in pasteltinten passen bij de tekst en vullen beide bladzijdes. Centraal in het verhaal staat de kleur van Draakje Vurig. Zijn lijf verandert geleidelijk van kleur als hij steeds bozer wordt. Zo wordt duidelijk gevisualiseerd hoe boosheid in je lijf steeds erger kan worden.
Informatie
Het tweede deel van het boek bevat informatie over hooggevoelige kinderen met een sterke wil. Er wordt duidelijk uitgelegd wat hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit is en wat een sterke wil inhoudt. Ook wordt uitgelegd hoe de combinatie van beide een positieve of negatieve reactie kan oproepen van de omgeving en de invloed die dit heeft op het zelfbeeld van het kind. Voor ouders, leerkrachten en hulpverleners wordt inzichtelijk gemaakt hoe ze het kind kunnen helpen om op een positievere manier naar zichzelf te kijken. Daarbij wordt verwezen naar de tabel met schaduwkanten en kwaliteiten in het boek.
Websites
In het boek wordt verwezen naar de website: gevoeliggrootbrengen.nl. Op deze website wordt hooggevoeligheid en een sterke wil verder uitgelegd en worden ook handvaten voor ouders, leerkrachten en andere hulpverleners gegeven. Op de website scrivomedia.nl zijn ook de andere delen van Draakje Vurig en een knuffel te koop. Een spanningsthermometer kom ik tegen op de Facebookpagina van Draakje Vurig. Met de thermometer kan het kind aangeven of het ontspannen, gespannen of overprikkeld is. Draakje Vurig komt op de thermometer terug en verandert van groen naar rood als hij bozer wordt. De thermometer sluit goed aan bij het boek en is een mooi middel om met het kind in gesprek te gaan over boze gevoelens en weer tot rust komen.
Aanrader
Het boek is geschikt voor hooggevoelige kinderen met een sterke wil, maar ook een aanrader voor alle andere kinderen die weleens erg boos worden. Ouders, leerkrachten of hulpverleners kunnen dit boek goed gebruiken om gevoelens te bespreken en over zelfbeeld te praten. Het boek is geschikt voor kinderen van ongeveer 3 t/m 8 jaar.
Draakje vurig en de spiegel >>

Sylvia van der Salm is leerkracht en logopedist. Momenteel werkt zij als logopedist in een kinderdagcentrum. Daar behandelt zij logopedische problemen bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand, autisme, cerebrale parese, Downsyndroom, ernstige meervoudige beperking of andere syndromen. Sylvia heeft veel ervaring met kinderen die niet of nauwelijks spreken en Applied Behavior Analysis (ABA) bij jonge kinderen met autisme.