Premature pasgeborenen hebben vaak ademhalingsproblemen doordat zowel de longen als de aansturing van de ademhaling vanuit de hersenen niet goed ontwikkeld zijn. Nu blijkt dat hun ademhalingsactiviteit op de intensive care goed in de gaten kan worden gehouden door het maken van een EMG van het middenrif. Dit kan leiden tot een kortere opnameduur.
Dat ontdekte Juliette Kraaijengam, onderzoeker aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, zo meldt kraamsupportonline.nl. Ademhalingsproblemen bij premature pasgeborenen kunnen leiden tot een verminderde longfunctie of ademstops (apneus van de prematuur). Bij een EMG (een dEMG, of transcutane elektromyografie van het diafragma) wordt met drie huidelektroden op de borst van het kind de spieractiviteit van het diafragma (middenrif) gemeten. Deze methode is niet schadelijk of invasief en goed uitvoerbaar.
Doordat dEMG direct de spieractiviteit van het diafragma meet, kan de ademhalingsactiviteit nauwkeurig in de gaten worden gehouden. Hierdoor kunnen prematuren het juiste type ademhalingsondersteuning krijgen en worden apneus beter en correcter behandeld.