Hoe kun je in kwetsbare situaties ouders begeleiden? Wat zijn belangrijke handvatten om steeds de verbinding te hervinden? En waarom is het zo belangrijk om een ouder steeds in te blijven sluiten, hoe onbegrijpelijk hij of zij zich ook gedraagt? Deze vragen vormen de insteek van het webinar van José Koster op donderdagochtend 7 april 2022.

Ja ik doe mee aan dit webinar >>

Alles verandert wanneer je opeens de diepe liefde en verantwoordelijkheid voor een kind ervaart. Dit kan ook lastige emoties en onverwerkte trauma’s oproepen. “Ouders kunnen daardoor de balans kwijtraken”, geeft José aan. “Dit kan leiden tot lastig en soms zelfs onbegrijpelijk gedrag van een ouder.”

Als professional kun je veel betekenen tijdens dit proces. Vooral wanneer het je lukt steeds aan te sluiten bij de binnenwereld van de ouder. “Kijk vanuit verbinding mee naar kwetsbare processen”, adviseert José. “Voorwaarde daarbij is wel dat de ouder vertrouwen, veiligheid en verbinding ervaart. Is dat er niet, dan zal een ouder zich niet naar jou openen.” Wat verder meespeelt is de eigen rol. “Als het kwetsbaar en spannend wordt voor een ouder, wordt het doorgaans ook spannend en kwetsbaar voor jou als professional. Je voelt intuïtief aan dat onderwerpen niet makkelijk bespreekbaar zijn of dat er schuld, schaamte of angst speelt. Het is een natuurlijk mechanisme in ieder mens om dan weg te gaan van die onderwerpen. Doe dit niet, want juist dán moeten de dingen besproken worden. Hoe beter jij in staat bent te reflecteren op wat er in jou gebeurt, hoe meer je de weg vrij maakt voor een ouder om ook daar te gaan kijken waar het spannend wordt.”

Tijdens het webinar koppelt José theorie aan sprekende voorbeelden uit de praktijk. “dit doe ik aan de hand van de visie van Alice van der Pas en de Daniel Stern. “Ik wil de deelnemers allereerst erkenning bieden in het gegeven dat het werken met ouders in kwetsbare situaties soms echt heel complex kan zijn. Zeker wanneer je zorgen hebt over de veiligheid of gezondheid van een kind. Dat is niet iets wat je zomaar even doet. Daarnaast bied ik inzichten in het geven van houvast aan de ouder en aan jezelf in dit soort kwetsbare gesprekken.”

Datum: donderdagochtend 7 april van 9.30 – 11.00 uur
Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg

Ja, ik doe mee aan dit webinar >>

José Koster is ouderschaps- en communicatiedeskundige, coach en EFT-therapeut. Zij doceert, traint en coacht (teams) beroepskrachten en studenten in het onderwijs, welzijn en zorg, in de omgang met ouders en de (onderlinge-) communicatie.

Ook publiceerde zij hierover artikelen. Zij is trainer en mede-ontwikkelaar van de vakopleiding ‘Individuele Opvoedopstellingen’ en (Master)trainer van het programma ‘Het Begint Bij Mij’ en de interventies GIZ en M@ZL. Daarnaast is zij werkzaam als supervisor (LVSC) en heeft zij een praktijk voor EFT (relatie)coaching en Individuele Opvoedopstellingen in Haarlem. 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan