Pivotal Response Treatment (PRT) richt zich op het behandelen van autisme. Het accent ligt op het stimuleren van sociaal-communicatieve vaardigheden. Het inzetten van een robotje versterkt het effect van de interventie. Dat blijkt uit promotieonderzoek van drs. Iris van den Berk-Smeekens aan de Radboud Universiteit.
Bij kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) is behandeling op jonge leeftijd belangrijk voor positieve uitkomsten op de langere termijn. Verbeteren van sociaal-communicatieve vaardigheden staat hierin centraal. In haar proefschrift beschrijft drs. Iris van den Berk-Smeekens of de inzet van robotjes het effect van Pivotal Response Treatment (PRT) versterkt. ‘Pivotal’ verwijst naar de focus op kernvaardigheden. Indien, die gestimuleerd worden, kunnen ze bijdragen aan de ontwikkeling van andere vaardigheden.
Verbetering in taalgebruik en klinisch functioneren

Vanuit een meta-analyse, waarbij resultaten van verschillende onderzoeken zijn samengenomen, werd een positief effect gevonden van PRT. Dit geldt zowel voor de verbetering in functioneel taalgebruik als de gemiddelde zinslengte en het aantal gebruikte woorden. Daarnaast is een positief effect aangetoond op het verminderen van de ernst van symptomen van ASS. Ook het globaal klinisch functioneren verbeterde. Er werd echter geen onderbouwing gevonden voor verbetering op een breder scala aan domeinen van functioneren na PRT.
Robotje versterkt PRT-effect
Een bijzonder onderdeel van het proefschrift betreft het effect van de inzet van robotjes. Dit is eerder beschreven in het PicASSo-project, een wetenschappelijk onderzoeksproject naar PRT. Karakter voert dit uit bij kinderen met ASS van 3 t/m 8 jaar. Uit de resultaten blijkt dat de inzet van een robotje het effect van PRT kan versterken. Ook vergroot de inzet van robotjes de groei in functioneel initiatief nemen. De ervaringen van zowel kinderen met ASS als hun ouders met inzet van een robotje in de behandeling waren over het algemeen positief.
Pivotal Response Treatment and the use of robotics for children with autism >>
Bron: karakter.com
Zie ook: