Een te vroeg geboren baby verlaat meestal pas het ziekenhuis als het zelfstandig kan drinken. Tot die tijd wordt er via een sonde voeding gegeven. In het Elkerliek ziekenhuis kunnen ouders sinds kort de sondevoeding thuis zelf toedienen. Dit gebeurt met ondersteuning van de thuiszorg.

“Gezinsgerichte zorg staat hier centraal”, zegt Cindy Koppen, afdelingsmanager van het Centrum voor Geboorte en Gezin van het Elkerliek. “Vrouwen die zijn bevallen van een prematuur – gaven zelf aan dat ze graag zo snel mogelijk naar huis wilden.” Sinds juni hebben al meer dan twintig baby’s op deze manier het ziekenhuis eerder verlaten. De patiënttevredenheid is heel hoog.

Thuiszorg

Het besluit hiertoe wordt samen met de ouders genomen. In het ziekenhuis wordt dan de transferverpleegkundige ingeschakeld. Die kijkt welke thuiszorgorganisatie in de regio kennis en ruimte heeft om de begeleiding te verzorgen. Cindy: “Ouders gaan alvast in het ziekenhuis aan de slag met zelfstandig leren sondevoeding te geven aan hun baby onder begeleiding van een Neonatologie verpleegkundige. De medewerker van de thuiszorg komt in het ziekenhuis al kennismaken. Dan wordt ook de frequentie van het huisbezoek afgesproken. Misschien in de eerste week één keer, of zelfs twee keer per dag. De medewerker helpt ouders met het geven van de voeding en is er voor vragen. En als het slangetje eruit gaat, wordt dat opnieuw geplaatst. Dat doen ouders niet. Het is belangrijk dat dat goed gebeurt, zodat de slang ook echt in de maag uitmondt.”

Zuigelingenpoli

In de eerste week na thuiskomst, staat ook een bezoek aan de zuigelingenpoli in het ziekenhuis op de agenda. “Daar checken we het gewicht en kijken we hoe het gaat”, zegt Priscilla Geven, verpleegkundig specialist Neonatologie. “Ondertussen kijken we of er nog andere dingen nodig zijn zoals het inschakelen van pre-logopedie en of contact met een lactatiekundige als er vragen zijn rondom de borstvoeding.”

Met die hoge patiënttevredenheid in het achterhoofd, zijn inmiddels ook nieuwe trajecten gestart. “Als een baby alleen in het ziekenhuis moet blijven voor het toedienen van antibiotica via een infuus, kijken we al of dit ook thuis kan. Een andere mogelijkheid die we verkennen is om baby’s met geelzucht thuis fototherapie te geven. De baby ligt daarvoor in een speciaal bedje, een billicocoon.

Bron persbericht Elkerliek

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan