Een leerling met autisme heeft vaak speciale aandacht nodig op school. Maar hoe pak je dat als leerkracht of begeleider aan? De Vlaamse Pascale Bruynseels schreef het boek ‘Autisme? Samen sterker in de klas!’, vol tips en inzichten over het begeleiden van leerlingen met autisme.
Auteur Pascale Bruynseels is al meer dan twintig jaar ambulant begeleider (of ondersteuner, zoals dat in België heet) met een specialisatie in autisme. Ze weet dus waar ze het over heeft. Eerder schreef zij het boek ‘Autisme? Samen sterker!’ voor iedereen die met kinderen met autisme te maken heeft. Haar nieuwe boek is hierop gebaseerd, maar legt de focus op het onderwijs.
‘Voor sommige kinderen is het erg duidelijk dat ze een andere aanpak nodig hebben’, vertelt de auteur. ‘Zij laten gedrag zien dat niet door de beugel kan of ze zijn ongelukkig in de klas. Dan is het logisch dat je gaat zoeken naar extra maatregelen. Maar er zijn ook ouders die van school te horen krijgen dat het ‘allemaal prima loopt’. Die ouders vragen zich dan weleens af of de leerkracht het wel over hún kind heeft. Want thuis hebben ze de ene crisis na de andere, is er elke dag ruzie over huiswerk of moeten ze dagelijks trekken en sleuren om hun kind naar school te krijgen. Deze ouders voelen zich vaak niet begrepen door de school.’
Met dit nieuwe boek wil Pascale Bruynseels iedereen in het onderwijsveld leren kijken door de bril van een kind met ASS. Ook voor ouders en opvoeders kan dit natuurlijk interessant zijn. ‘Het boek is geen opsomming van tips, ik wil vooral bereiken dat er meer begrip komt voor hoe deze kinderen functioneren en denken. Meer begrip zal automatisch leiden tot meer geduld en het geven van meer ruimte.’ Daarom heeft de auteur de prettig leesbare theorie omlijst met ervaringscolumns van mensen uit de praktijk, wat het boek herkenbaar en duidelijk maakt.
Autisme? Samen sterker in de klas!
Pascale Bruynseels
Uitgeverij Scrivo Media

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
"*" geeft vereiste velden aan