Een dreumes van zeventien maanden oud weet precies wie de baas is. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Washington waarbij de dreumesen keken naar een filmpje met een dominante en een onderdanige pop.

In het introductiefilmpje kregen de dreumesen te zien hoe een pop dominanter is dan een andere pop, meldt scientas.eu naar aanleiding van het artikel ‘To the victor go the spoils: Infants expect resources to align with dominance structures’ in het wetenschappelijke tijdschrift Cognition.

De kinderen zagen dit filmpje zes keer. Daarna kregen de dreumesen verschillende video’s te zien, waaronder een video waarin de onderdanige pop meer LEGO-steentjes kreeg dan de dominante pop.

Rangschikken

Uit het onderzoek blijkt dat de kinderen gemiddeld zeven seconden langer kijken naar video’s waarin de zwakke pop wint. Blijkbaar verrast de uitkomst van het filmpje de kijkers, waardoor ze langer geboeid zijn. “Dit laat zien dat jonge kinderen al gebeurtenissen plaatsen en mensen rangschikken”, zegt professor Jessica Sommerville. Haar paper verscheen onlangs in het wetenschappelijke vakblad Cognition. “Wanneer iemand op jonge leeftijd een dominant persoon ziet, die door zijn of haar gedrag meer spullen krijgt, dan vormt dat wellicht ons beeld van de wereld.”
(Het gehele artikel is gratis hier te downloaden).

Kijkersfile

Eigenlijk werkt het principe hetzelfde als bij een ongeluk. Wanneer er een groot ongeluk plaatsvindt op de snelweg, dan ontstaat er vaak een kijkersfile in de andere richting. Logisch, we zien niet dagelijks een ongeluk op de snelweg. Het gaat tegen de bestaande verwachting in, waardoor we als volwassenen langer geboeid zijn. Dit geldt ook voor kinderen, zelfs wanneer ze nog zeer jong zijn. Wie keek er vroeger niet urenlang naar de goochelshows van Hans Kazan?

Maar gaat het wel echt om dominantie? “Het kan zijn dat de dominante pop juist als meer volhardend of competent werd gezien in de ogen van dreumesen”, zegt student Elizabeth Enright, die meewerkte aan het onderzoek.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan