Tien jaar geleden maakte ons land kennis met CenteringZorg. De aanpak houdt in dat zwangere vrouwen in groepsverband worden begeleid. De deelnemers leren van elkaars inzichten en ervaringen. Prille ouders worden op dezelfde manier ondersteund. De aanpak krijgt met het jaar meer bekendheid. Het jubileum wordt gevierd met een internationaal congres over CenteringZorg.

CenteringZorg is een andere manier van zwangerschaps- en consultatiebureauzorg. Centraal staat hierbij groepsgewijze ondersteuning en begeleiding. Binnen de groepsbijeenkomst is er ruimte voor de gewone medische controles van de zwangere of van de baby. Daarnaast is er veel meer tijd om met elkaar te praten over keuzes met betrekking tot zorg en welzijn en het (toekomstig) ouderschap. Bijvoorbeeld voor het uitwisselen van kennis en ervaring ten aanzien van de zwangerschap, leefstijl, keuzes omtrent bevalling en zorg, taak- en rolverdeling met de partner. Dat leidt niet alleen tot een bredere kijk maar ook tot meer kennis en (meer) realistische verwachtingen.

Zelf meten en wegen

“Centering is 100 keer leuker dan een gewoon spreekuur”, vertelt verloskundige Nelleke Gosker. ”De kunst is om de groep aan het werk te zetten. Vragen van deelnemers speel je terug: Wie weten hier meer van? Welke tips hebben jullie? Daarna vat je samen en geef je misschien nog wat achtergrond.”

In de afgelopen tien jaar is de belangstelling voor CenteringZorg flink toegenomen. Kenmerkend is dat bij de start van een bijeenkomst de deelnemers het wegen en opnemen van de bloeddruk zelf doen. Na de bevalling meten en wegen ze ook hun baby zelf. Deelnemers houden de uitkomsten bij in een boekje. Door hen dit zelf te laten doen, snappen ze beter waarom dit belangrijk is en wat het vertelt over de gezondheid. Het volgen van Centeringzorg leidt ook tot sociale support en veerkracht. Het verbindt (aanstaande) ouders in een wijk, zodat ze er niet alleen voor staan. Een sterk sociaal netwerk heeft immers een positieve invloed op kinderen. Het beschermt gezinnen tegen de nadelige invloeden van armoede en stress.

Centering-model

Het factsheet Kansrijke Start met CenteringZorg informeert uitvoerig over de methode. Kenmerkend zijn de volgende aspecten:

  • In het eerste half uur vinden de reguliere (een-op-een) medische controles plaats
  • Tijdens de groepsbijeenkomst zit iedereen in een open kring
  • Ieders inbreng is even belangrijk, professionals en deelnemers zijn gelijk
  • De groep en de begeleiding bestaan steeds uit dezelfde personen
  • Er is tijd voor informeel sociaal contact tijdens de bijeenkomsten
  • Er wordt continu geëvalueerd

Jubileumcongres

Stichting Centering Nederland, ondersteund door TNO, bestaat dit jaar 10 jaar. Daarom vindt op vrijdag 18 november 2022 het Internationale Jubileumcongres van CenteringZorg plaats.

Website

Ga voor meer informatie naar centeringzorg.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan