De schematheorie biedt een sterk kader voor het werken met ouders van jonge kinderen. Expert op dit gebied is Jeffrey Roelofs universitair docent en supervisor gedragstherapie (VGCt) en schematherapie (VSt). “Deze manier van kijken helpt je door te dringen tot de binnenwereld van ouders. Dit verheldert het gedrag dat een jong kind bij hen oproept.” Speciaal voor Vakblad Vroeg en IMH Nederland verzorgt hij op 7 juli een webinar over dit element binnen de hulpverlening aan jonge kinderen.
Meer informatie over het webinar >>

Hulp bieden aan jonge kinderen kent vele ingangen. Eentje die je beslist niet moet overslaan is je verdiepen in de binnenwereld van ouders, vindt Jeffrey Roelofs. “Dit is dé ingang. Het gedrag van kinderen kan namelijk van alles triggeren bij ouders. Omgekeerd geldt hetzelfde. Het gedrag van ouders kan ook weer van invloed zijn op het kind.”
Wegduwen
Hij illustreert zijn woorden met het voorbeeld van een kind dat geen zin heeft om te knuffelen en zich wegduwt van de ouder. “De ene ouder kan daar begrip voor hebben en laat het rusten. De ander voelt zich echter afgewezen voelt en handelt vervolgens door het kind dan maar te negeren. Zoekt het kind vervolgens toenadering, een logische reactie, dan is de ouder mogelijk weinig responsief. Soms kan zomaar een negatieve spiraal ontstaan tussen ouder en kind.” Is dit het geval, dan adviseert Roelofs de focus op de ouders zelf te leggen. “Het is belangrijk dat ouders bewust worden van hun eigen kwetsbaarheden, te meer daar die veelal zijn ontstaan in de eigen jeugd. Je wilt deze ouders iets in handen geven om hiermee te leren omgaan. Dat vergroot de kans dat je adviezen landen.”
[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″]Verloting In 2020 verscheen van de hand van Jeffrey Roelofs en een aantal collega’s het praktische handboek ‘Toegepaste schematherapie bij kinderen en ouders’. Onder de deelnemers aan dit webinar mogen we van de uitgever drie exemplaren verloten. [/su_note]
Omgaan met deze gemoedstoestanden
Bij het ondersteunen van de ouders kan het toepassen van de Schematheorie nuttig zijn, vervolgt Roelofs. “Deze theorie benoemt de kwetsbaarheden als vroegkinderlijke onaangepaste schema’s. Vanuit deze schema’s en de manier waarop ouders hebben geleerd hiermee om te gaan ontstaan gemoedstoestanden oftewel ‘modi’. Soms kunnen ouders sterk wisselen tussen deze gemoedstoestanden, en dat heeft invloed op de relatie met het jonge kind. Schematherapie biedt ouders dan handvatten om te leren omgaan met deze gemoedstoestanden en onderliggende schema’s binnen het ouderschap.”
Webinar
Over het leren herkennen van de binnenwereld van ouders verzorgt Roelofs op donderdagavond 7 juli een webinar. Hij raadt in ieder geval therapeuten die werken met cliënten die problemen ervaren in het ouderschap aan het webinar te volgen. “De schematheorie biedt een sterk kader om deze vaak jonge ouders op weg te helpen in het ouderschap. Ik hoop dat deelnemers de potentie van schematheorie zullen zien en ervaren. Het is een heel handige kapstok om gedachtepatronen van ouders te ordenen, hun gevoelens over de relatie met hun kind te begrijpen en hiermee om te gaan in behandeling of begeleiding.”
Meer informatie over het webinar >>
Jeffrey Roelofs promoveerde na zijn studie geestelijke gezondheidkunde aan de Universiteit Maastricht op aandachtsprocessen bij chronische pijn. Sinds zijn afstuderen werkt Jeffrey als universitair docent. Hij is supervisor gedragstherapie (VGCt) en schematherapie (VSt). Zijn klinisch werk voert hij uit bij Youz Maastricht en in een vrijgevestigde praktijk.
In 2020 verscheen van zijn hand en een aantal collega’s het praktische handboek ‘Toegepaste schematherapie bij kinderen en ouders’. Onder de deelnemers aan dit webinar mogen we van de uitgever drie exemplaren verloten.