Professionele begeleiding van vrouwen met overgewicht vóór hun zwangerschap is zinvol. Niet alleen hebben zijzelf baat bij een gezondere leefstijl, ook hebben hun kinderen een gezonder hart. Dat blijkt uit onderzoek dat de Hartstichting financierde. “Ons onderzoek suggereert dat gezond zwanger worden van levenslang belang is voor het toekomstige kind”, zegt onderzoeksleider prof. dr. Tessa Roseboom. “Een goede gezondheid vóór de zwangerschap helpt om de kans op een gunstige start van het leven te vergroten. Mogelijk kan het daarmee toekomstige gezondheidsproblemen helpen voorkomen.”
Overgewicht verhoogt bij vrouwen de kans op zwangerschapscomplicaties en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Niet alleen van de vrouw zelf, maar ook van haar kind. Het hartje van kinderen van deze moeders heeft al voor de geboorte een subtiel andere vorm en iets minder pompkracht. Deze lichte verschillen houden aan tot in de kindertijd.
Leefstijlaanpassing
De onderzoekers volgden Nederlandse vrouwen met een kinderwens en een BMI van boven de 30. De helft van hen kreeg zes maanden lang professionele leefstijlbegeleiding. Deze vrouwen hadden een gezonder gewicht voor de zwangerschap en betere bloeddruk-, cholesterol- en bloedsuikerwaarden. Daarnaast voelden zij zich beter en werden ze vaker spontaan zwanger dan de vrouwen die geen leefstijlbegeleiding kregen. Op hun beurt hebben de kinderen van de moeders met de leefstijlbegeleiding een gezonder hart op 6-jarige leeftijd. De wand die tussen de linker en de rechter hartkamer zit was dunner en de pompfunctie van het hart was beter. Zelfs wanneer de leefstijlbegeleiding maar een heel bescheiden effect had op het gewicht van de moeders, zagen de onderzoekers dat het positieve effecten had op de harten van de kinderen. Verder blijkt uit het onderzoek dat vrouwen met minder overgewicht vaker spontaan zwanger worden.
Of een en ander betekent dat de kinderen op volwassen leeftijd minder risico hebben op hart- en vaatziekten, kunnen de onderzoekers nog niet zeggen. Daarvoor moeten zij de kinderen ook op lange termijn volgen.
Zorgwekkend
Het aantal mensen met obesitas stijgt in een alarmerend tempo. Hans Snijder, directeur van de Hartstichting: “Het is enorm belangrijk dat we mensen met een kinderwens helpen om gezond te leven. Hier zijn maatregelen op bevolkingsniveau voor nodig. De eerste duizend dagen van een kind, van de bevruchting tot de tweede verjaardag, zijn cruciaal voor de rest van ons leven. Hoe beter die basis is, hoe groter de kans op een hartgezond leven.”
Over het onderzoek
Tessa Roseboom is hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam, ze werkt in het Amsterdam UMC, locatie AMC Zij is hoofdonderzoeker van het WOMB-project. Daarbij werken de universitair medische centra van Amsterdam, Groningen en Helsinki samen om te onderzoeken hoe de leefstijl van de moeder de groei, ontwikkeling en gezondheid van haar kind beïnvloedt. De Hartstichting investeerde 2,3 miljoen euro in dit onderzoek.
Bron: hartstichting.nl