“Medische zorg is uiteraard heel belangrijk voor te vroeg geboren baby’s”, laat Fabiënne Naber weten. “Keerzijde is dat het helaas grotendeels de aandacht wegneemt van de mentale zorg. Dit aspect komt te vaak op het tweede plan. Met als gevolg een veel moeilijker start in het leven van kind en ouders dan nodig zou zijn. Het minimaliseren van problemen in de ouder-kindrelatie bij een te vroege start verdient dan ook veel meer aandacht.”

Fabiënne verzorgt op donderdagavond 30 november het webinar: Effectief ondersteunen na een te vroege start. Klik hier voor meer informatie.

Fabiënne Naber wijst erop dat het van groot belang is dat te vroeg geboren kinderen zo min mogelijk stress meemaken. Plus dat de stress die ze ervaren weer wordt weggenomen. “Gelukkig is buidelen steeds meer opgenomen in de zorg. Ook weten we veel meer over prikkelverwerking en wordt hier voor zover mogelijk naar gehandeld. Maar er is op dit gebied nog veel te winnen. Daarnaast is de aandacht voor de ouders niet altijd afgestemd op wat zij nodig hebben.”

Acceptatie en rouwverwerking

Fabiënne Naber: “Goede kennis en ondersteuning, maar vooral ook onbevooroordeeld luisteren,  speelt een heel belangrijke rol”

Om die reden breekt Fabiënne een lans voor de aanpak van Het Kleine Heldenhuis waaraan zij verbonden is. “Wij bieden gespecialiseerde zorg aan te vroeg geboren kinderen. Ouders leren bij ons om na het ontslag uit het ziekenhuis om te gaan met hun kwetsbare baby. Ook doen we uitgebreid diagnostiek om antwoord te vinden op de vragen die leven. Hoogstnoodzakelijk, want de moeilijke start heeft niet alleen een effect op de ontwikkeling van het kind zelf, maar ook op de ouders en de ouder-kindinteractie. Vaak spelen er bijvoorbeeld acceptatieproblemen en schuldgevoelens. Die maken ook de rest van de interacties en ontwikkeling moeilijk. Wij ondersteunen ouders hierin.”

Bijzonder is dat op basis van alle kennis een interventie is ontwikkeld die ouders helpt vanaf de transitie van ziekenhuis naar huis. “De interventie richt zich op acceptatie en rouwverwerking. Aandacht krijgt verder het versterken van het gevoel van zelfvertrouwen in het ouderschap van ouders bij zo’n moeilijke start.”

Kennis en ervaring delen tijdens webinar

Binnenkort verzorgt Fabiënne een webinar zodat andere regio’s hun voordeel kunnen doen met de opgebouwde kennis en ervaring van Het Kleine Heldenhuis. Wat is de rode draad en op wie richt je je met name? “Centraal staat ontwikkeling van kinderen met een moeilijke start, stress bij ouders en de relatie met ontwikkelingsproblematiek. De webinar is vooral op zorgverleners gericht, maar ook ouders kunnen dit volgen. Sowieso wil ik nu alvast een lans breken om vooral goed te luisteren, ook tussen de regels door, naar wat ouders echt zeggen. En richt je op de ouders zelf, want bij baby’s en jonge kinderen intervenieer je via hen. Kijk wat het stressniveau van de ouders is en probeer deze omlaag te krijgen. Bagatelliseer het probleem van ouders niet en luister onbevooroordeeld.”

Problematiek minimaliseren

Hoe luidt in dit verband je hartenwens? “Dat deze moeilijke start eigenlijk niet meer zou voorkomen, maar dat is helaas iets dat niet mogelijk is. Wel is het mogelijk om alle ouders en kinderen met een moeilijke start zo te begeleiden dat de problematiek geminimaliseerd wordt. Goede kennis en ondersteuning, maar vooral ook onbevooroordeeld luisteren speelt hierbij een heel belangrijke rol. Wat dit aan investering kost is vooral tijd. Maar wat zijn nu een paar uur op een heel mensenleven?”

Dr. Fabiënne Naber is werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker, behandelaar, diagnosticus en opleider Bij het Kleine HeldenHuis. Ze is afgestudeerd bioloog en gepromoveerd bij geneeskunde UMC Utrecht, waarna zij als UD bij gezinspedagogiek in Leiden kwam te werken en vervolgens heeft geholpen bij het opzetten van- en werkzaam was bij de opleiding orthopedagogiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Inmiddels is zij als Universitair Docent en wetenschapper terug bij het UMC Utrecht.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan