Er bestaan handboeken over de inhoudelijke begeleiding aan blinde kinderen. Er staat echter nog weinig op papier over de begeleiding van de ouders. Dit boek geeft een aanzet tot het verder ontwikkelen van een visie op de begeleiding van gezinnen met een jong blind kind. Om geïnteresseerde professionals binnen en buiten de organisatie te laten delen in deze specifieke expertise is een digitale versie beschikbaar in de vorm van een toegankelijke pdf. Het boek, geschreven voor professionals, is uitgebracht door Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen.
Het krijgen van een blind kind plaatst ouders in een uitzonderingspositie. Er is vaak geen referentiekader, waardoor er onzekerheid over de toekomst kan ontstaan. Ouders ervaren begeleiding als prettig, omdat er oog is voor de mogelijkheden voor hun kind en voor hen als ouders.
Tegelijk vormt de begeleiding ook een inbreuk op de privacy van een gezin. Stel je eens voor dat een wildvreemde je huis binnenstapt en van het ene op het andere moment meedenkt over … alles? Het doel van begeleiding is het creëren van een situatie waarin ouders de regie houden over het eigen leven, en de expertise over de blindheid van hun kind geïntegreerd wordt in het gezin. Dit is een mooi streven, maar blijkt in de praktijk soms lastig. In de langdurige en intensieve begeleidingen zijn terugkerende vraagstukken te zien.
Het boek ‘Ouderbegeleiding’ is geschreven door orthopedagogen Irma Uijen de Kleijn en Marloes van Oort. Het is bedoeld voor professionals die betrokken zijn bij de begeleiding van gezinnen met een blind kind. Met de uitgave willen de auteurs aandacht vragen voor de interactie tussen begeleiders en ouders. Maar ook begeleiders inspireren en uitnodigen tot het verder ontwikkelen van een visie op de begeleiding van gezinnen met een jong blind kind, in de leeftijd van nul tot zes jaar. Dit doen de auteurs met een aantrekkelijke thematische opbouw, waarin steeds de ervaringen van ouders, inspiratie vanuit literatuur en kennis uit de praktijk terugkomen.
De schrijvers willen bewustwording vergroten: wat kan er meespelen in het gegeven dat een begeleiding soms naar wens verloopt, maar soms ook niet aansluit op de vragen en behoeften van ouders? Welke keuzes zijn er te maken in de verschillende fases van de begeleiding? Welke rol speelt de begeleider zelf als persoon? En hoe kunnen de professionals zich bewust worden van de eigen vaardigheden en valkuilen? Per thema komen ervaringen van ouders en inspiratie vanuit de literatuur aan bod. Maar ook kennis uit de praktijk en bespreekpunten voor het multidisciplinair team
Download gratis de toegankelijke pdf “Ouderbegeleiding aan gezinnen met een jong blind kind”.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
"*" geeft vereiste velden aan