De reguliere zorg rond zwangeren en jonge kinderen kent een gevarieerd landschap. Vakblad Vroeg geeft dat landschap regelmatig een eigen gezicht, dit keer door het reilen en zeilen te belichten van Koninklijke Auris Groep in een interview met teamleider Marije Koeman. “Onze tweeduizend medewerkers zijn experts in horen, spreken en taal”, laat zij weten. “Onze focus ligt erop peuters en kleuters te laten ontdekken hoe ze met taal iets duidelijk kunnen maken.” Auris heeft ruim dertig  behandelgroepen voor  kinderen van 1-5 jaar met een (vermoeden) van een TOS of die doof of slechthorend zijn. Daarnaast biedt Auris Zorg ook ambulante behandeling aan deze doelgroep.

Hoe zou je je organisatie kenmerken?
“Auris is er voor kinderen die ernstige problemen hebben met horen, spreken of taal. Auris bestaat uit een Stichting Auris Zorg en Onderwijs. Bij Auris Zorg is de doelgroep kinderen van 0-5. We gebruiken de kennis vanuit onderwijs om onze zorg te verbeteren en vice versa. Wij werken hierbij nauw samen met ouders, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Auris heeft inmiddels 35 locaties. Daarbij horen zowel scholen voor speciaal onderwijs, als ambulante diensten, audiologische centra en behandelgroepen. Auris geeft niet alleen zorg en onderwijs, we doen ook onderzoek en begeleiden professionals met advies en scholing. Je vindt ons in Zeeland, Noord-Brabant, Noord- en Zuid-Holland en Utrecht.”

Waar ligt de focus met betrekking tot de zorg aan jonge kinderen en hun ouders?
Soms gaat het aanleren van taal niet vanzelf. Dan is het belangrijk om kinderen zo vroeg mogelijk te ondersteunen. Auris helpt kinderen die moeite hebben met taal of die problemen hebben met spraak of gehoor, en is er ook voor hun ouders en hun omgeving. Ze kunnen bij ons terecht voor onderzoek, ambulante behandeling, de juiste zorg en passend onderwijs. Onze specialisten van het Audiologisch Centrum doen onder meer onderzoek naar gehoor en naar spraak/taalproblemen. Afhankelijk van de hulpvraag kunnen kinderen naar een behandelgroep of krijgen zij behandeling thuis of op het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. Daarnaast ontwikkelen we producten die het werk van bijvoorbeeld logopedisten makkelijker kan maken. En geven wij scholing over TOS en doof/slechthorendheid aan ouders en professionals.

Marije Koeman: “Zo vroeg mogelijk ondersteunen is belangrijk als het aanleren van taal niet vanzelf gaat” 

Wat heeft  Auris professionals zoal te bieden?
“Dan denk ik in ieder geval aan het Spraak-taal-spreekuur, de Klank Analyse Tool,  de VR-bril, onze Spraakpoli en wat we doen op het gebied van gebarentaal. Ik zal ze even kort toelichten.”

Spraak-taalspreekuur

“Auris Zorg startte in 2023 met een laagdrempelig online spreekuur voor professionals. Dit loopt al heel aardig. Vanuit het hele land worden we gebeld door professionals uit het onderwijs, kinderopvang, door jeugdartsen, logopedisten, IB’ers, leerkrachten etc. We kregen zelfs een telefoontje uit Bonaire! Zij kunnen twee keer per week terecht met vragen of het voorleggen van casussen over de spraak-taalontwikkeling of het gehoor van een kind. Onze professionals geven dan tips hoe iets kan worden aangepakt. Ook kunnen ze de route uitleggen voor onderzoek of passende zorg. Het spreekuur is gratis, makkelijk in te plannen en kan indien gewenst anoniem.”

Klank Analyse Tool

“De Klank Analyse Tool, kortweg KAT, is een nieuw hulpmiddel voor logopedisten en linguïsten. Het geeft meer inzicht in de klankontwikkeling van kinderen van ongeveer 2,6 tot 7 jaar. De tool maakt een fonologische analyse gemakkelijker. De logopedist voert de doelwoorden en uitingen van het kind in en krijgt meteen een duidelijk overzicht van de klanken, clusters, PCC (percentage correcte consonanten oftewel medeklinkers) en fonologische processen. De overzichten leveren veel informatie op zodat de logopedist de juiste doelen kan bepalen voor behandeling van één of meerdere kinderen.”

Meer weten over onze innovaties of over de KAT? Kijk op auris.nl/innovatie of op kat.itslanguage.nl. Bekijk hier de video over de KAT.

TOS en Doof-slechthorendheid ervaren met een VR-bril

“Met de VR-ervaring van Auris kruipen  leerkrachten uit het regulier onderwijs  in de huid van een leerling met TOS of van een doof of slechthorend kind. Ze kijken rond in een virtueel klaslokaal en horen de gedachtegang en overwegingen van het kind tijdens de les. Zo begrijpt en beleeft de leerkracht wat het betekent om TOS te hebben of doof of slechthorend te zijn. Met dit inzicht kan een leerkracht de eigen leerlingen passender en effectiever benaderen en begeleiden in de klas.

Van Nul tot Taal

“Het magazine Van Nul tot Taal van  Auris gaat over taalverwerving bij jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Het magazine is bedoeld voor professionals die werken met jonge kinderen, zoals pedagogisch medewerkers, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en logopedisten in de eerste lijn. Het magazine is gratis te bestellen via de webshop van Auris, je betaalt alleen de verzendkosten. Je kunt daar ook de digitale versie ontvangen. Er is ook een editie  voor ouders.”

Bekijk ook online het verhaal van Auris dat is geïnspireerd op een ingezonden brief: Het verhaal van Auris – Auris

Gebarentaal

“Dove kinderen hebben meestal horende ouders. Het is essentieel dat deze ouders optimaal ondersteund worden bij het leren van Nederlandse Gebaren Taal. Zij kunnen dan zonder belemmeringen met hun kind communiceren. Dit is niet alleen belangrijk voor de ouder-kindrelatie, maar ook voor de algemene taalontwikkeling van het kind. Indirect is ook de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling hiermee gebaat. Door NGT te leren kunnen ouders zelf ook meer contacten leggen met dove volwassenen en meedoen aan evenementen in de dovengemeenschap. Hierdoor komen de kinderen ook buiten school meer in contact met gebarende rolmodellen.”

Hoe zie je in dit licht de samenwerking met Vakblad Vroeg?
“Als expertise-organisatie hebben we de maatschappelijke opdracht om onze kennis te delen om zo bij te dragen aan inclusie. Het VROEG-magazine wordt goed gelezen door professionals zoals logopedisten en medewerkers van kinderdagverblijven. VROEG is voor Auris  een belangrijk kanaal om kennis en ervaring te delen. Zo kunnen we  in contact te blijven met ons netwerk dat essentieel is voor het werk dat Auris doet. Het is heel fijn dat VROEG op gezette tijden artikelen publiceert over onderwerpen waarmee de collega’s van Auris bezig zijn.”

Hoe ziet het cursusaanbod van Auris eruit?
“Ons cursusaanbod richt zich op zorgprofessionals zoals logopedisten, kinderopvangmedewerkers en op onderwijsprofessionals. Zij kunnen zich daarmee verdiepen in leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis of leerlingen die doof dan wel slechthorend zijn. Onze modules zijn zo opgebouwd dat je ze los van elkaar kunt volgen. In de basismodules staan het ervaren en de basiskennis centraal. De overige modules gaan elk in op een specifiek thema. Verder verzorgt het Auris Cursuscentrum cursussen en modules voor ouders, kinderen en jongeren. Het ervaringscircuit ‘Ervaar TOS’ staat met stip op één. Dit praktische ervaringscircuit bestaat uit opdrachten die gericht zijn op de vijf taalaspecten, namelijk spraak, auditieve verwerking, taalinhoud, taalvorm en taalgebruik. In deze module ga je zelf ervaren wat het is om TOS te hebben. Verder zijn populair ‘Ervaar gehoorverlies’, ‘Herken TOS bij peuters’, ‘Herkennen en signaleren van TOS’ en ‘Woordenschat helpt verwoorden’. Er zijn ook cursussen over spraakproblematiek en over de invloed van TOS op de sociaal-emotionele ontwikkeling. Veel van onze cursussen zijn zowel op locatie als online te volgen. Tot slot verzorgen collega’s van Auris op gezette tijden gastcolleges en heeft onze afdeling Onderzoek een leergemeenschap met de Hogeschool Utrecht. Er zijn ook goede contacten met de Universiteit Utrecht. Ook dat is kennisoverdracht.”

Kan technologie bijdragen aan het sneller behandelen, signaleren van problemen met spraak, taal of gehoor?
“Jazeker,Auris is met verschillende ontwikkelingen bezig om het behandeltraject voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis te versnellen.Bij team Innovatie zijn we bijvoorbeeld bezig met de toekomst voor onze doelgroep en professionals. Het project Treintje is daar een voorbeeld van. Treintje bestaat uit de ontwikkeling van drie tools om automatische spraakherkenning te realiseren. Dankzij input van onze logopedisten en linguïsten, samen met allerlei data, maken we het treintje slimmer en kunnen we de tools verbeteren door deze bijvoorbeeld gebruikersvriendelijker te maken. In de toekomst krijgen we hiermee een snelle en effectieve manier om uitspraak te doen over spontane taal van een kind. Ook de KAT die hierboven werd besproken is er een goed voorbeeld van.”

Interview: Vakblad Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan