Circa 2 procent van de zwangeren lijdt aan hyperemesis gravidarum. Dit is een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Nieuw onderzoek toont aan dat de aandoening ook de gezondheid van de baby kan beïnvloeden. Dit kan, waarschijnlijk door ondervoeding, leiden tot een lager geboortegewicht en vroeggeboorte.

In een systematic review is gekeken naar de beschikbare literatuur tot begin 2022. De focus lag daarbij op de mogelijke gevolgen voor de pasgeborene.

Hyperemesis gravidarum lijkt geen invloed te hebben op de Apgar Score, asfyxie en pH bij geboorte. Wel werden er vaker kinderen met zowel een laag als een hoog gewicht geboren. Ook blijkt er een hogere kans op vroeggeboorte < 37 weken en meer kans op een geboorte vóór 34 weken (OR 2.81). Verder werden de kinderen van vrouwen met hyperemesis gravidarum vaker gereanimeerd vlak na de geboorte Tijdens de zwangerschap bleek er vaker sprake te zijn van loslating van de placenta.

Perinatal outcomes of infants born to mothers with hyperemesis gravidarum: A systematic review and meta-analysis

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan