Nieuw onderzoek levert nóg meer bewijs dat schermtijd slecht is voor jonge kinderen. Al met weinig kijken naar beeldschermen reageren peuters minder goed op zintuiglijke ervaringen, dus wat ze horen, zien, voelen en proeven. 

Kijken naar tv, tablet of smartphone heeft invloed op hoe peuters omgaan met zintuiglijke ervaringen, blijkt uit het onderzoek waar Scientias over bericht. Peuters willen meer stimulatie uit de omgeving of ze worden overweldigd door bijvoorbeeld harde geluiden of felle lichten. Kinderen die op 1-jarige leeftijd naar een scherm keken – hoe lang dan ook – hadden een twee keer zo grote kans op afwijkend zintuiglijk gedrag. Op de leeftijd van anderhalf jaar leidde elk uur extra schermtijd tot een 23 procent grotere kans op afwijkend sensorisch gedrag. Op de leeftijd van 33 maanden zorgde dit voor prikkelvermijdend gedrag. Ook op 2-jarige leeftijd vergrootte elk uur extra schermtijd de kans met 20 procent dat de peuters echte prikkelzoekers werden, juist gevoelig werden voor prikkels of ze gingen vermijden.

Gedragsproblemen

De bevindingen laten opnieuw zien dat al te veel schermtijd niet goed is voor jonge kinderen. Eerder werd al bekend dat dit het risico vergroot op taalachterstanden, gedragsproblemen, slaapklachten en concentratiestoornissen. De verkeerde omgang met prikkels, waar schermtijd dus invloed op heeft, kan bij jonge kinderen voor tal van gedragsproblemen zorgen, zoals hyperactiviteit, angststoornissen, sociale problemen en slaap- en eetstoornissen. “Gezien het verband tussen veel schermtijd en een groeiende lijst van gedragsproblemen, kan het goed zijn voor peuters met deze symptomen om een periode minder op een scherm te kijken, in combinatie met oefeningen om de verwerking van zintuiglijke ervaringen te verbeteren”, aldus hoofdonderzoeker Karen Heffler van Drexel’s College. “Repetitief gedrag, zoals vaak wordt gezien bij kinderen met autisme, correleert sterk met een atypische sensorische verwerking. Toekomstig onderzoek moet dan ook vaststellen of schermtijd op jonge leeftijd de verhoogde reactie van de hersenen op zintuiglijke ervaringen, die vaak bij autisme wordt gezien, versterkt.”

Kinderen zitten in Nederland steeds langer voor de tv, tablet of smartphone, blijkt uit het jaarlijkse Iene Miene Media-onderzoek. Voor kinderen tot 6 jaar oud ging het vorig jaar gemiddeld zelfs om honderd minuten per dag, zeven minuten meer dan een jaar eerder. Een kwart van de ouders gaf aan dat hun 9 tot 12 maanden oude baby al twee uur voor een scherm zit. Volgens de officiële richtlijnen van de WHO zouden kinderen tot 2 jaar helemaal geen scherm moeten zien en kinderen tot 5 jaar oud maximaal een uur per dag.

Over het onderzoek

Voor hun begin dit jaar gepubliceerde bevindingen bestudeerden onderzoekers data van bijna 1500 Amerikaanse kinderen, wier tv-kijkgedrag werd bestudeerd tussen 2011 en 2014 toen ze 12, 18, 24 en 33 maanden oud waren. Bij 33 maanden moesten de ouders een vragenlijst invullen om te achterhalen hoe hun kinderen verwerken wat ze zien, voelen of horen. Waren ze overdreven veel dingen aan het aanraken of geluid aan het maken, irriteerden licht en geluid hen overmatig of vermeden ze juist zintuiglijke prikkels, zoals tandenpoetsen?

Early-Life Digital Media Experiences and Development of Atypical Sensory Processing

Bron: scientias.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan