Ouders van ongeboren kinderen met een beperkte levensverwachting staan voor de moeilijke keuze om de zwangerschap al dan niet af te breken. Tot nog toe ontbreekt het helaas vaak aan goede begeleiding en ondersteuning. Voor het LUMC reden om het eerste Perinataal Palliatief Team in Nederland op te richten.
Het team gaat met de ouders in gesprek over hoe ze de tijd dat hun kindje misschien nog leeft willen inrichten. Wil je je kind zelf voeden? Waar wil je dat je kind komt te overlijden, thuis of in het ziekenhuis? En heel belangrijk: hoe zorgen we dat je kind geen pijn heeft of benauwd is?
Komen tot een keuze
Veel vragen en onzekerheden. Gaandeweg wordt de dood een bespreekbaar onderwerp. Indien gewenst dan worden ook de kinderpalliatieve teams, zoals de thuiszorg, de huisarts of een kinderhospice al voor de geboorte betrokken. Dit maakt perinataal palliatieve zorg voor ouders van ongeboren kinderen met een beperkte levensverwachting een bewezen alternatief voor zwangerschapsbeëindiging. Doorgaans ligt in de gesprekken met ouders de meeste nadruk op de laatste optie. De aanpak van het team biedt een keuze.
Multidisciplinaire aanpak
Het perinataal palliatief team rust op een multidisciplinaire aanpak, waarbij wordt samengewerkt met een uitgebreid team dat alle betrokkenen in de zorgketen omvat. Dit team is actief vanaf het moment na de diagnose, gedurende de geboorte en de daaropvolgende dagen of weken totdat het kindje komt te overlijden. De zorg strekt zich uit tot de periode in het ziekenhuis en indien gewenst, buiten het ziekenhuis. Afhankelijk van de aard van de diagnose wordt direct de betreffende specialist erbij betrokken, zoals een kinderneuroloog of een kindercardioloog. De kinderarts/neonatoloog neemt de verantwoordelijkheid voor het kind na de geboorte op zich en is vanaf het begin betrokken bij de prenatale gesprekken. Ook spelen de verloskundigen en verpleegkundigen op de afdeling, die ouders en kind begeleiden bij en na de geboorte en hen ondersteunen in hun rouwproces, een cruciale en zeer uitdagende rol.
Verdiepend artikel
In een artikel op kinderpalliatief.nl komen gynaecoloog-perinatoloog en foetaal chirurg Monique Haak en gynaecoloog en medisch manager perinatologie Marieke Veenhof aan het woord over dit onderwerp. Beiden zijn met het hele team van gynaecologen, specialisten, verpleegkundigen en maatschappelijk werk verantwoordelijk voor perinatale palliatieve zorg vanuit het LUMC. Daarbij werkt het team nauw samen met in samenwerking met thuiszorg, Kinder Comfort Teams en huisartsen. Lees verder >
Bron: kinderpalliatief.nl