Gezinnen met een niet-Nederlandse achtergrond maken minder gebruik van kraamzorg. Een gespreksmethodiek helpt weliswaar om met hen hierover het gesprek aan te gaan, maar wordt weinig gebruikt. Daarom zijn aanvullende tools ontwikkeld, waaronder filmpjes in meerdere talen. De nieuwe tools stellen de kraamzorg beter in staat om cliënten met een migratieachtergrond te bereiken, de zorgbehoeften te signaleren en samen te beslissen hoeveel en welke invulling van kraamzorg nodig is.

‘Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften’,  kortweg GIZ, is een gespreksmethodiek om samen met gezinnen te beslissen over kraamzorg op maat. Onderzoek van TNO toonde aan dat de GIZ door cliënten in de kraamintake meer gewaardeerd wordt en dat meer psychosociale thema’s besproken worden dan in een reguliere intake. Het gebruik van de GIZ bij gezinnen met een migratieachtergrond bleek echter gering, ondanks dat hier bij de ontwikkeling van de GIZ voor de kraamzorg, rekening mee was gehouden.

Aanvullende tools

In een ZonMw project zijn nu aanvullende tools ontwikkeld om het GIZ een gesprek met ouders met een migratieachtergrond te voeren. Eerst zijn experts, cliënten, kraamintakers en -verzorgenden geraadpleegd om na te gaan wat hierbij zou kunnen helpen. Vervolgens zijn filmpjes ontwikkeld voor ouders, met uitleg over kraamzorg en de rol van de GIZ daarin. De filmpjes met illustraties zijn in 10 talen ingesproken en ondertiteld. Er is er ook eentje in de Nederlandse taal beschikbaar.

Direct naar de filmpjes

Bijsluiters

Voor professionals zijn ‘bijsluiters’ ontwikkeld die helpen bij het GIZ-gesprek, met concrete voorbeeldzinnen en verdiepende gespreksonderwerpen die toegesneden zijn op cliënten met een migratieachtergrond. De bijsluiters, in Nederlands en Engels, zijn opgenomen in de GIZ-basistraining voor kraamverzorgenden en -intakers. Deze zijn passend bij de GIZ-driehoek en GIZ-matrix voor en na de geboorte. De bijsluiters zijn verkrijgbaar voor GIZ-organisaties en zijn te vinden op het besloten gedeelte van de NCJ-website.

Het project in uitgevoerd door GGD Hecht en NCJ onder leiding van TNO, met inbreng van het Kenniscentrum Kraamzorg, BO Geboortezorg, Pharos, ouders en kraamzorgprofessionals, met steun van ZonMw. Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Remy Vink, TNO, remy.vink@tno.nl  of Marjanne Bontje , GGD Hecht, mbontje@ggdhm.nl.


Bron: TNO

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan