Je hebt vast zelf weleens een wespensteek gehad en weet hoe pijnlijk dat kan zijn. Meestal zwelt het ook op en daarom is het vooral bij kinderen iets om in de gaten te houden. Wat moet je dan doen? De steek uitzuigen, koelen, of juist helemaal niets? In dit artikel vertellen we je wat de beste manier is om te reageren als je kind gestoken is door een wesp. Benieuwd? Lees dan verder!

Preventie van wespensteken

Het lukt je misschien niet altijd om wespensteken helemaal te voorkomen, maar je kunt wel een paar dingen doen om de kans kleiner te maken. Ten eerste moet je eten en drinken afdekken als je buiten bent. Draag bij voorkeur geen felle kleuren of sterke geurtjes die wespen aantrekken. Probeer ook niet wild om je heen te slaan als er een wesp in de buurt is. En heb je last van een wespennest in de tuin, school of ander pand? In dat geval wil je deze ongedierte bestrijden. Laat dit ook vooral over aan een professional en houd kinderen uit de buurt totdat het wespennest veilig is verwijderd.

Het wespenseizoen

In Nederland zie je vooral wespen in de zomer en dan met name in augustus. In deze maanden zijn ze namelijk op zoek naar eten. Hoe warmer en droger het weer, hoe meer wespen er zijn. Let dus goed op als het wespenseizoen is, zeker als je kinderen hebt die graag buiten spelen. Wespen kunnen het buitenspelen voor kinderen flink verpesten. Als een kind door een wesp wordt gestoken, doet dat pijn, zwelt het op en is het gewoon niet fijn. Daarom is het goed om te weten wat je moet doen als zoiets gebeurt.

Symptomen van een wespensteek

Dus, welke symptomen zijn er? Als een kind door een wesp wordt gestoken, doet dat flink pijn en kan het gestoken plekje opzwellen en rood worden. Ook kan het kind last krijgen van jeuk en een branderig gevoel. Meestal gaat dit na een paar uur wel weer over, maar zo’n steek kan voor een kind best eng zijn.

Allergische reactie

Er zijn kinderen die allergisch zijn voor wespensteken. Dat kan heftige reacties geven, zoals zwellingen op plekken ver van de steek, moeite met ademen, misselijk zijn en duizelig worden. Het is daarom echt super belangrijk om zo’n allergische reactie snel te herkennen, want dan moet je meteen naar de dokter gaan.

Behandeling van een wespensteek

Bij een wespensteek kun je een paar dingen doen om het minder pijnlijk te maken. Zorg eerst dat de angel eruit is en leg dan iets kouds op de plek om de zwelling tegen te gaan. Een speciale zalf voor wespensteken kan ook helpen met de pijn. Blijft het kind last houden of wordt het erger, dan is het slim om even de dokter te bellen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Tot slot is het echt uitermate belangrijk om de symptomen van de wespensteek nauw in de gaten te houden. Als een wesp een kind steekt in de mond, keel, of nek, of als het kind heel benauwd wordt, tekenen van shock vertoont of als je denkt dat het een allergische reactie is, dan is dat echt een noodgeval. Dan moet je meteen 112 bellen voor hulp.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan