Reizen met kinderen is een geweldige manier om blijvende herinneringen te creëren, maar in tegenstelling tot soloreizen vereist het een ander soort verpakking – voorbereiding! Hier lees je waarom een beetje planning de reis voor het hele gezin makkelijker maakt.

Kinderen hebben een kleinere blaas en een kortere aandachtsspanne dan volwassenen. Het inpakken van benodigdheden zoals snacks, doekjes en schone kleren helpt om onderweg aan deze behoeften te voldoen. 

Van autostoeltjes tot kindveilige maatregelen, de voorbereiding zorgt ervoor dat je kleintjes tijdens de reis veilig en beschermd zijn. 

Verveling staat gelijk aan een inzinking. Door leeftijdsgerichte activiteiten in te pakken en rekening te houden met pauzes, blijft iedereen tevreden.

Reizen kent hobbels

  • Veranderingen in routine: Nieuwe omgevingen kunnen slaap- en eetschema’s verstoren. Het inpakken van vertrouwde spullen zoals een favoriete deken of knuffel kan de overgang vergemakkelijken.
  • Mogelijke vertragingen: Vluchten die geannuleerd worden of onverwachte omwegen kunnen gebeuren. Een back-up plan en benodigdheden zoals extra luiers of flesvoeding bij de hand hebben minimaliseert stress.

Voorbereiding werkt goed

Inpakken voor het hele gezin kan een spelletje Tetris zijn, vooral met beperkte kofferruimte.  Hier kan een dakdrager uitkomst bieden door een strategische opbergoplossing te bieden om ruimte vrij te maken, je spullen te organiseren en alles binnen handbereik te houden.

Een dakdrager werkt als een verlengstuk van je kofferbak en biedt waardevolle extra ruimte voor bagage, uitrusting of grote voorwerpen zoals fietsen, kajaks of kampeeruitrusting. Hierdoor komt er kostbare ruimte vrij in de auto voor passagiers en spullen die je nodig hebt tijdens de reis.

Gemakkelijk organiseren: op het dak gemonteerde bagagedragers, manden of dozen helpen om je auto op te ruimen. Pak zwaardere voorwerpen of spullen die je niet vaak nodig hebt boven in, zodat de cabine overzichtelijk en comfortabel blijft voor iedereen. In tegenstelling tot een volgepropte kofferbak kun je met universele dakdragers, zoals die hier op autodoc.nl verkrijgbaar zijn, tijdens de reis gemakkelijk bij specifieke spullen.  Heb je een jas nodig voor een rustpauze? Je hoeft niet overal doorheen te graven – het is handig bovenop opgeborgen.

Hoe een dakdrager kiezen

  • Overweeg uw auto:  Niet alle auto’s zijn gelijk.  Zorg ervoor dat de dakdrager die u kiest compatibel is met het merk, model en de dakstijl van uw auto (kaal dak, bestaande rails, enz.).
  • Denk na over je lading: het soort lading dat je wilt vervoeren zal je keuze beïnvloeden.  Voor bagage kan een strakke laadbak ideaal zijn.  Voor kajaks of fietsen zijn er speciale dragers voor veilig vervoer.
  • Installatie is belangrijk:   Sommige dakdragers zijn eenvoudig zelf te installeren, terwijl je voor andere misschien professionele hulp nodig hebt.  Houd rekening met je doe-het-zelfvaardigheden en kies op basis daarvan.

Essentiële dingen voor comfort:

Als je kinderen oud genoeg zijn, kun je meer beenruimte creëren door over te stappen van achterwaarts gerichte naar voorwaarts gerichte autostoeltjes. Onthoud dat veiligheid altijd op de eerste plaats komt – stap alleen over als dat bij de ontwikkeling past. Zitverhogers met rugleuning nemen meer ruimte in beslag. Overweeg een zitverhoger zonder rugleuning als je kind voldoet aan de eisen voor gewicht en lengte.

Aandachtspunten zijn verder:

  • Knusse gemakken: Neem een vertrouwde deken, knuffel of kussen mee om een gevoel van veiligheid en normaliteit te geven, vooral voor jongere kinderen.
  • Bescherming tegen de zon: Neem hoeden, zonnebrillen en zonnebrandcrème mee om je kinderen te beschermen tegen de zonnestralen, vooral tijdens lange autoritten. Overweeg ook een zonnescherm voor de autoruiten voor extra bescherming.
  • Andere kleren (of twee!): Ongelukjes gebeuren en morsen is onvermijdelijk. Neem een extra outfit (of twee) mee om een inzinking te voorkomen en het je kind comfortabel te houden tijdens de rest van de reis.
  • Prullenbak voor in de auto: Een kleine prullenbak helpt bij het opruimen van weggegooide snacks, zakdoekjes en rommel door reisziekte, zodat de auto schoon en geurvrij blijft.
  • Snacktijd redders:
  • Een morsbestendige waterfles houdt ze gehydrateerd en voorkomt de aankoop van suikerhoudende dranken.
  • Neem verschillende niet-bederfelijke, makkelijk te eten snacks mee, zoals gesneden fruit en groenten, mueslirepen of voorgedoseerde trailmix.
  • Koeler voor bederfelijke waren: Als je van plan bent om melk, yoghurt of andere bederfelijke producten in te pakken, zorg dan voor een kleine koelbox zodat ze vers blijven tijdens de reis.
  • Bonustip:  Maak een “verrassingstas” klaar met nieuw of vergeten speelgoed om te onthullen op momenten van frustratie of verveling.

Door deze benodigdheden in te pakken en leuke activiteiten te plannen, kun je zorgen voor een comfortabele en plezierige autorit voor zowel jou als je kleintjes.  

Hoewel het toevoegen van een dakdrager een kleine invloed kan hebben op de brandstofefficiëntie, is het vaak voordeliger dan je auto helemaal vol te proppen en luchtweerstand te veroorzaken.

Zorg er altijd voor dat je lading goed vastzit op de dakdrager om ongelukken tijdens het rijden te voorkomen.

Met een dakdrager kun je je volgende road trip veranderen van een inpakpuzzel in een stressvrij avontuur.  Dus pak slim in, pak veilig in en ga op weg met nieuwe ruimte en organisatie, allemaal dankzij je trouwe metgezel op de dakdrager!

Denk eraan, met een beetje voorbereiding kom je een heel eind in het creëren van mooie reisherinneringen!

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan