Alle baby’s hebben direct na de geboorte baat bij intensief huid-op-huidcontact met hun ouders oftewel Kangoeroezorg. Voor Fam, het moeder-kindcentrum van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), reden om deze vorm van zorg aan alle pasgeborenen aan te bieden.

Huid-op-huidcontact zorgt voor een positieve interactie tussen ouder en baby en stimuleert de algehele gezondheid en ontwikkeling van de baby. Carlien Kemmeren-Jansen, teamleider bij Fam, legt uit: “Meestal wordt Kangoeroezorg gericht op te vroeg geboren baby’s, omdat daar al veel kennis over is. Maar dat het goed is voor alle pasgeborenen is minder bekend. Gezien alle voordelen voor de baby en ouders willen wij op onze afdeling Kangoeroezorg aanbieden voor alle baby’s en ouders. Toch zijn er niet veel ziekenhuizen in Nederland die hier specifiek op inzetten. Daarom gaan wij hier nu gericht mee aan de slag.”

In de juni-editie van 2024 van ons VROEG-magazine staat zowel een uitgebreide reportage over Fam als een artikel over de ins & outs van Kangoeroezorg.
Nabestellen kan hier.

Continu huid-op-huidcontact

Zero separation, waarbij moeder en baby niet van elkaar gescheiden worden vanaf de geboorte tot het ontslag uit het ziekenhuis, is een belangrijk onderdeel van deze aanpak. Fam traint haar medewerkers hierin, waaronder verpleegkundigen, kinderartsen, neonatologen, gynaecologen en verloskundigen. Dit betekent dat ouders continu huid-op-huidcontact hebben met hun baby.

Levenslange impact

Anne Marie Enneking-Louwerse, neonatologie- en intensive care-verpleegkundige en ervaringsdeskundige, benadrukt het belang van direct en ononderbroken huid-op-huidcontact voor de groei en ontwikkeling van baby’s. “Het versterkt de band tussen ouders en kinderen. Het draagt bij aan een betere neurologische ontwikkeling van de baby en versterkt de band tussen moeder en baby. Uit onderzoek blijkt dat zelfs twintig jaar later ‘de Kangoeroebaby’s’ zich beter hadden ontwikkeld dan de baby’s die deze zorg niet hadden gekregen. Ze hadden een hoger IQ, waren socialer en ook waren de Kangoeroe-ouders meer beschermend en verzorgend naar hun kinderen. Een baby huid-op-huid bij zijn ouders leggen is dus een geweldige investering in de toekomst van baby’s en ouders, want het heeft een levenslange impact. Het kan bijna altijd en overal worden toegepast, in het ziekenhuis of thuis.”

“Kortom, huid-op-huidcontact is een natuurlijke, eenvoudige en kosteloze methode die bewezen heeft een grote invloed te hebben op de overleving en gezondheid van baby’s,” aldus Anne Marie Enneking-Louwerse. Bewustwording is echter nog steeds nodig. Veel professionals en ouders zijn zich onvoldoende bewust van de voordelen van huid-op-huidcontact. Neonatologie verpleegkundige Godelief van de Aker benadrukt het belang van de trainingen: “Voorheen deden we wel aan huid-op-huidcontact, maar nu we er bewust op focussen, ervaren we echt de positieve effecten. We blijven werken aan het vergroten van bewustwording zodat zero separation een integraal onderdeel wordt van onze zorg.”

Bron: persbericht ETZ.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan