Het is de ambitie van prof.dr. Mathijs Vervloed om niet-sprekende kinderen een stem te geven. “Wacht niet totdat je alles weet, begin gewoon.” Op 26 juni houdt hij zijn oratie over ondersteunde communicatie voor kinderen met meervoudige beperkingen. Hieraan voorafgaand is er een gratis bij te wonen symposium voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Sinds begin dit jaar bekleedt Mathijs Vervloed de leerstoel Ondersteunde communicatie (OC) bij de Stichting Milo. Hierin richt hij zich op het geven van taal aan kinderen met ernstige meervoudige beperkingen. Een eervolle opdracht, noemt hij het. “Communiceren is immers een wezenlijk onderdeel van ons bestaan. Als dat in gesproken taal niet lukt, moet je juist alles uit de kast halen om kinderen van jongs af aan hierin te ondersteunen. Het hierbij omarmen van praktijkkennis staat voor mij de komende jaren voorop, net als het vertalen van onderzoeksresultaten naar de praktijk.” Hij zegt dit in een uitgebreid interview in de zomereditie van VROEG.

Niet gemakkelijk gemaakt

Mathijs Vervloed, opgeleid als orthopedagoog, heeft in verschillende functies in de gehandicaptenzorg gewerkt. De laatste jaren ligt zijn focus op het begeleiden van meervoudig beperkte jonge kinderen. “Daarbij zijn alle mogelijke combinaties van stoornissen en beperkingen aan de orde. Dat neemt niet weg dat over communicatieve beperkingen op jonge leeftijd en wat je eraan kunt doen al best veel bekend is. Knelpunt is wel dat een behandeling moeilijk vol te houden is. Het zijn kinderen die taal niet vanzelf leren. Dit betekent dat je als zorgprofessional soms heel weinig van hen terug krijgt. Gevolg is dat je de kans loopt een beetje uit te blussen. Daar komt bij dat alle technologische mogelijkheden van tegenwoordig veelal langdurige scholing en training vergen. Daarmee hebben we het, anders dan het lijkt, niet gemakkelijk gemaakt om mensen warm te maken voor de hulp aan deze kinderen.”

Hoe kan het beter?

Vervloed vindt het een uitdaging om te onderzoeken hoe het beter kan. “Ik wil kijken hoe we het voor de professionals makkelijker en leuker kunnen maken zodat men het langer volhoudt. In het interview in VROEG doet hij zijn visie uit de doeken.

Enkele quotes:

  • ‘Hobbel is dat je als zorgprofessional soms heel weinig van deze kinderen terugkrijgt’
  • ‘Laten we het voor de professionals gemakkelijker en leuker maken’
  • ‘Zonder diagnose kun je bij deze kinderen vaak al veel bereiken’
  • ‘Verrassingselementen zijn vaak een goede manier om te communiceren’

Zomereditie VROEG

De zomereditie van VROEG verschijnt op 10 juni. Vanaf eind mei is het nummer hier los te bestellen. Neem je nu een abonnement op VROEG, dan ontvang je onze zomereditie gratis.

Symposium en oratie

Op 26 juni 2024 spreekt prof. dr. Mathijs Vervloed zijn inaugurele rede uit als Bijzonder Hoogleraar van de leerstoel Ondersteunde Communicatie bij Kinderen met Meervoudige Beperkingen. Voorafgaand organiseert Milo een (gratis) symposium met de titel Communication for all: hoe maken we communicatie toegankelijk voor iedereen? 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan