Het hoortoestelgebruik van jonge slechthorende kinderen hangt deels af van de kennis en vaardigheden van ouders. Dit blijkt uit onderzoek van Deelkracht. De bevindingen monden uit in aanbevelingen aan professionals hoe zij ouders nog beter kunnen begeleiden.

Deelkracht onderzocht hoe vaardig ouders van slechthorende kinderen tot 6 jaar zich voelen in hoortoestelgebruik, van wie ze deze vaardigheden leerden en hoe tevreden ouders waren met informatievoorziening. Hieruit blijkt dat ouders meer zelfvertrouwen hebben in de vaardigheden die zij aangeleerd hebben gekregen dan de vaardigheden die zij niet aangeleerd hebben gekregen. De vaardigheden die ze aangeleerd hebben gekregen passen ouders ook vaker toe. De resultaten laten daarnaast zien dat ouders veel informatie ontvangen van professionals over hoortoestellen en hoortoestelgebruik. Over het algemeen zijn de ouders heel tevreden over de ontvangen informatie.

Witte vlekken

Toch hebben ouders behoefte aan nog meer kennis over hoortoestelgebruik, zoals informatie rondom de technische mogelijkheden van de hoortoestellen en over de verschillende types hoortoestellen die er zijn. Ook geven ouders aan zich niet zo zelfverzekerd te voelen in sommige vaardigheden, zoals in het oplossen van problemen met de hoortoestellen. Verder gaven ouders aan zich het minst zelfverzekerd te voelen in het schoonmaken van de hoortoestellen, de werking van de hoortoestellen te controleren en problemen met hoortoestellen op te lossen.

Aanbevelingen voor de praktijk

Naarmate ouders zich meer zelfverzekerd voelen  in het omgaan met hoortoestellen zal dat bijdragen aan het hoortoestelgebruik. Demonstreer daarom belangrijke vaardigheden rondom hoortoestelgebruik en vraag ouders het zelf ook eens te proberen. Doordat ouders de vaardigheid meteen kunnen nadoen, heb je de mogelijkheid feedback te geven op de uitvoering. Tot slot is het aan te bevelen ouders goede uitleg te geven over het schoonhouden van de hoortoestellen, maar ook over het oplossen van problemen.

Video met uitleg

Je kunt ouders wijzen op de video ‘Mijn baby krijgt hoortoestellen’ die binnen het Deelkrachtproject ‘Wat Hoor Ik’ is ontwikkeld. De video bevat tips en adviezen van andere ouders rondom het hoortoestelgebruik bij jonge kinderen. De video gaat in op hoe het opbouwen van dagelijkse routines kan helpen bij het consistent dragen van de hoortoestellen. Ook worden ervaringen van ouders getoond met uitdagingen rondom het hoortoestelgebruik van hun kind.

Bron: vhz-online.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan