Wat is gezonde voeding voor jonge kinderen? Die vraag vormt de rode draad van ‘Wegwijs in de voedingsjungle’. Het boek helpt ouders en verzorgers bij het maken van gezonde keuzes voor kinderen van 0 tot 9 jaar. “Volkoren is de gezondste keuze voor kinderen vanaf 1 jaar”, vertelt Michelle van Roost aan Vakblad Vroeg. Samen met Manon van Eijsden schreef zij het boek, dat onder meer een stappenplan geeft om kinderen vanaf de babytijd gezond te leren eten. De onlangs herziene versie van dit boek is geactualiseerd aan de hand van de huidige voedingsadviezen en -richtlijnen.

IMichelle van Roost: “We adviseren om eerst met groente te beginnen en daarna fruit te introduceren”
Wat is er met name mis met het voedingspatroon van jonge kinderen?
“Het is vooral de eetomgeving die het uitdagend maakt voor ouders om hun kind gezond te laten opgroeien. Jonge kinderen hebben in verhouding veel voedingsstoffen nodig voor hun groei en ontwikkeling. Die zitten vooral in basisvoedingsmiddelen, denk aan de ‘Schijf van Vijf’. Nu ligt de supermarkt vol met producten speciaal gericht op kinderen, zoals maisfingers voor baby’s, gesuikerde krokante ontbijtgranen voor kinderen en speciale kinderkoek. Voorbeelden van producten die door alle beloftes op de verpakking een gezond gevoel geven, maar dat eigenlijk vaak niet zijn. In ons boek geven we inzicht wat kinderen nodig hebben en tips voor een gezonde eetopvoeding. Dus ook tips voor als je kind een lastige eter is bijvoorbeeld.”
Kun je enkele voorbeelden noemen van verstandige gezonde keuzes?
“Zeker! Kies volkoren. Heeft een ouder de keuze tussen wit of volkoren, denk aan crackers, muesli, brood of pasta, dan is volkoren de gezondste keuze voor kinderen vanaf 1 jaar. Daar zitten de meeste voedingsstoffen in die kinderen nodig hebben, zoals ijzer en B-vitamines, en ook meer vezels.
Maar niet alle tips gaan over producten, een gezond eetritme is bijvoorbeeld ook belangrijk. Plus dat een kind gewend raakt aan de drie hoofdmaaltijden en eventueel twee tot drie keer iets tussendoor. Niet de hele dag door eten helpt een gezondere inname en is ook beter voor de tanden. Aan tafel eten is ook een aanrader.”

‘Begin met die eerste hapjes als een baby tussen de vier en zes maanden oud is, goed kan slikken en rechtop kan zitten op schoot of in een wipper’
Heb je tips om vanaf de babytijd te beginnen met het aanleren van gezond eten?
“Hiervoor hebben we een stappenplan gemaakt, om kinderen gezond te leren eten. Hoe je dat doet lees je in de eerste twee hoofdstukken. Het helpt bijvoorbeeld om de eerste hapjes te beginnen met groente, om aan de smaak te wennen. Fruit is zoet, dat vinden de meeste baby’s vanzelf lekker. Aan de smaak van groente wennen kost meer moeite. Daarom adviseren we om eerst met groente te beginnen en daarna fruit te introduceren. Je begint met die eerste hapjes als een baby tussen de vier en zes maanden oud is, goed kan slikken en rechtop kan zitten op schoot of in een wipper. Na de eerste hapjes ga je smaken combineren en later ook stukjes introduceren. Dit zijn belangrijke stappen binnen de smaakontwikkeling. En natuurlijk een tijdige introductie van allergenen, zoals pindakaas of -meel, notenspreads en ei. Ook dat is het eerste jaar heel belangrijk, liefst voordat een kind 11 maanden is. Je kunt daarmee beginnen bij het geven van brood. Maar heeft een kind eczeem of een naast familielid met ernstige voedselallergie, vraag dan vooral hulp aan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige of aan een kinderdiëtist. Zij kunnen hier goed over adviseren.”
Welke rol kunnen professionals hierin spelen?
“Het is van belang dat professionals goed op de hoogte zijn over wat gezond is voor jonge kinderen. Op ouders komt die eerste jaren al zoveel af. Het is dan prettig als professionals ouders kunnen ondersteunen, kunnen geruststellen en helpen met concrete vragen over voeding. Naast advies inwinnen bij de JGZ kunnen ouders advies inwinnen bij kinderdiëtisten. Betreft het een niet medische vraag, dan kunnen ouders tevens terecht bij een gewichtsconsulent gespecialiseerd in voeding van kinderen.”
Wegwijs in de voedingsjungle
Michelle van Roost en Manon van Eijsden
Uitgeverij Kosmos