In drie asielzoekerscentra krijgen ouders met een baby sinds dit jaar groepsgewijs jeugdgezondheidszorg aangeboden. Inmiddels blijkt uit het pilotproject dat zij hier baat bij hebben. Door deelname aan de CenteringOuderschap-bijeenkomsten voelen de moeders zich sterker staan in hun leven met een jong kind in Nederland en in de asielopvang.
De pilot in drie AZC’s is een gezamenlijk project van GGD Ghor, Bernard van Leer Foundation en Groupcare_1000/TNO. De centering-groepen binnen de pilot zijn gericht op ouders met een baby tot één jaar. Insteek van de bijeenkomsten was het combineren van jeugdgezondheidszorg, gemeenschapsvorming en interactief leren.
Meer zelfvertrouwen
Moeders vertelden hoe er door de groepsbijeenkomsten een ondersteunend netwerk ontstond. Dit maakte het voor hen mogelijk om hun zorgen over het leven, werk en ouderschap te delen met andere moeders. Deze steun stelde hen gerust en verminderde stress, waardoor ze meer zelfvertrouwen kregen bij het opvoeden van hun kinderen in het AZC. Deelnemers benadrukten ook hoe de bijeenkomsten hen hielpen omgaan met traumatische ervaringen, waardoor negatieve gevolgen voor hun kinderen werden voorkomen. De groep bood daarnaast een sociale uitlaatklep, waardoor de moeders zich ontspannen en verbonden voelden.
Opvoeding en ontwikkeling
Deelnemers leerden over verschillende aspecten van opvoeding, zoals over voeding, omgaan met ziekte en veiligheid. Inzichten van de jeugdverpleegkundigen en andere moeders hielpen hen om hun eigen emoties en verantwoordelijkheden in evenwicht te brengen, wat leidde tot beter ouderschap. Door de bijeenkomsten leerden de moeders hoe ze een band met hun kinderen kunnen opbouwen en hoe ze kunnen omgaan met stress. Ook leerden ze zorgen voor goede voeding en vaccinaties, wat bijdroeg aan de gezonde groei van hun kinderen. De bijeenkomsten bevorderden ook sociale interacties tussen de kinderen.
Win-winsituatie
Begeleiders beschreven hun deelname aan de CenteringOuderschap-pilot als een ‘win-winsituatie’ voor zowel henzelf als de moeders. Alle geïnterviewde begeleiders benoemden als voordeel dat ze meer voldoening uit hun werk haalden en meer te weten kwamen over specifieke culturen. Ook ervoeren ze een effectievere kennisoverdracht tijdens de groepsbijeenkomsten dan tijdens een-op-een consulten.
Bron: centeringzorg.nl