Een geboorteplan bevordert de gezamenlijke besluitvorming. Vrouwen voelen zich daardoor autonomer en beter ondersteund tijdens de bevalling. Dit komt onder meer doordat een dergelijk plan de communicatie en betrokkenheid tussen vrouwen, partners en zorgverleners verbetert.
Het maken van een geboorteplan biedt de mogelijkheid om de vrouw en haar partner bewuster te maken van hun voorkeuren en verwachtingen met betrekking tot de bevalling. Vrouwen waarderen de betrokkenheid van hun partner bij dit proces, omdat het hen motiveerde om ook na te denken over hun eigen verwachtingen en mogelijkheden met betrekking tot de bevalling. Dit vergroot het inzicht in elkaars verwachtingen, waardoor stellen zich beter bewust worden van elkaars wensen.
Betrokkenheid partner
Een en ander blijkt uit nieuwe onderzoek dat in Nederland heeft plaatsgevonden. Hieruit blijkt dat partners de beslissingen bij het opstellen van het geboorteplan in eerste instantie aan hun vrouw overlaten. Dit komt omdat zij het geboorteproces beschouwen als iets dat deel uitmaakt van het vrouwelijk lichaam. Verhoogde betrokkenheid vooraf zorgt ervoor dat partners zowel tijdens de besluitvorming als tijdens de bevalling actiever betrokken worden.
Rol zorgverleners
Voor zorgverleners biedt het geboorteplan een aanleiding om in gesprek te gaan en de waarden en verwachtingen van de vrouw te verkennen. Dit stelt hen in staat om meer cliëntgerichte zorg te leveren en de vrouw te begeleiden bij het nemen van eigen beslissingen. Brengt de visie van de vrouw en haar partner medische risico’s met zich mee, dan zien zorgverleners het als hun taak om deze risico’s bespreekbaar te maken. Het geboorteplan wordt dan ook als belangrijk gezien binnen de multidisciplinaire zorg. Door de integratie van het geboorteplan in de samenwerking tussen verschillende specialismen (zoals anesthesie en kindergeneeskunde) ervaren vrouwen en partners een verbeterde gezamenlijke besluitvorming. Dit bevordert een holistische benadering van het besluitvormingsproces.
Belemmeringen
Hoewel het geboorteplan veel positieve aspecten heeft, kan het ook als belemmerend worden ervaren. Dit kan leiden tot moeilijke communicatie, vooral bij complexe of uitgebreide geboorteplannen, waarbij gezamenlijke besluitvorming moeilijk toepasbaar is. Er is dan vaak weinig ruimte om verschillende scenario’s te bespreken. Gesprek en discussie zijn echter fundamenteel voor gezamenlijke besluitvorming. Zorgverleners benoemden verwachtingsmanagement als een belangrijke factor, aangezien het helpt om onrealistische verwachtingen, trauma en negatieve ervaringen te voorkomen.
Overbelasting door te veel informatie
Uit het onderzoek blijkt ook dat zorgverleners soms te veel informatie verstrekken, vooral tijdens de bevalling. Dit wordt als hinderlijk ervaren, omdat het vrouw en partner moeilijker maakte zich op de bevalling te concentreren. Te veel informatie kan leiden tot overbelasting. Wel hebben vrouwen die voor het eerst bevallen over het algemeen meer behoefte aan uitgebreide informatie.
Bron: kennispoort-verloskunde.nl