Klimaatverandering heeft niet alleen invloed op het milieu, maar ook op de gezondheid van mensen, en dan vooral op zwangere vrouwen en moeders in de postpartumperiode. Extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven en overstromingen, komen steeds vaker voor door de opwarming van de aarde. Zulke weersomstandigheden kunnen schadelijk zijn voor zowel de moeder als het kind. Zwangere vrouwen hebben meer moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren, en pasgeborenen kunnen hun temperatuur niet goed aanpassen, waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor oververhitting.
Daarnaast heeft extreme hitte ook invloed op de mentale gezondheid van moeders. Moeders kunnen zich gestrest, geprikkeld of zelfs angstig voelen door bijvoorbeeld hitte en zich zorgen maken over de gezondheid van hun baby. Slaapproblemen die ontstaan in zulke periodes kunnen bijdragen aan mentale vermoeidheid en negatieve gedachten. Dit verhoogt de kans op stemmings- en angststoornissen na de bevalling.
Klimaat- of weergerelateerde problemen zijn vaak groter in kwetsbare groepen, zoals gezinnen die in armoede leven of die minder toegang hebben tot koele ruimtes of medische zorg. Klimaatverandering vergroot de bestaande gezondheidsongelijkheid. Het is belangrijk dat zorgverleners zich bewust zijn van deze risico’s en moeders informeren over de gevaren van extreme weersomstandigheden. Om beter te begrijpen hoe klimaatverandering de mentale gezondheid van moeders beïnvloedt en hoe we ze beter kunnen ondersteunen, is gericht onderzoek nodig.
Ook UNICEF besteedt aandacht aan het thema. Kijk bijvoorbeeld eens op de site om te weten wat je kunt doen tijdens een hittegolf en waar je op kunt letten als je (met kinderen) in een gebied woont met luchtvervuiling.
Bron: Barkin, J. L., van Rhijn, S., & Johnson, C. M. (2025). The connection between climate change and perinatal mental health. Frontiers in Psychiatry, 15. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2024.1515895