“Kinderen met een achterstand in de ontwikkeling halen hun mijlpalen op gebied van bewegen niet op tijd”, geeft kinderneuroloog drs. Jolanda Schieving aan. “Ook de taalontwikkeling hapert en wordt er minder goed contact met de omgeving gemaakt. Het is van groot belang dergelijke mijlpalen bij het beoordelen van een kind bij de hand te hebben.”
Interview VROEG
Jolanda Schieving behandelt en begeleidt in het Radboud UMC kinderen met epilepsie, een ontwikkelingsachterstand, een spierziekte, een hersentumor, een evenwichtsprobleem, een afwijkende manier van bewegen of spina bifida. Daarnaast coördineert Schieving het onderwijs vanuit de afdeling neurologie.
U heeft de website kinderneurologie.eu voor ouders en andere geïnteresseerden ontwikkeld. Waarom?
“Ouders hebben vaak lang twijfels of er met hun kind nu wel wat aan de hand is of niet. Eén van de redenen is dat ouders moeite hebben met het herkennen van de signalen van een ontwikkelingsachterstand of neurologische aandoening. Ze twijfelen bijvoorbeeld of ze het als ouders wel goed doen. De website biedt een schat aan betrouwbare informatie om eerste antwoorden te geven op vragen die er leven.
Waar liggen met name kansen tot betere begeleiding?
“Het stellen van de diagnose biedt hiervoor de beste aanknopingspunten. Vanaf dat moment vallen vaak puzzelstukjes op hun plek en kan begeleiding worden opgestart waar kind n ouders van kunnen profiteren. Zo is voor kinderen met autisme gebleken dat begeleiding van ouders in het omgaan met hun kind helpt om de ontwikkeling soepeler te laten verlopen.”

Heeft u tips voor zorgprofessionals?
“Vroegtijdig durven te herkennen dat de ontwikkeling van een kind anders verloopt. Bij onderzoek van een kind kunnen subtiele tekenen clues geven dat er iets aan de hand is en dat er een reden is voor verwijzing naar een kinderneuroloog. Voorbeelden zijn een handje dat altijd gesloten is, vlekken op de huid of de grootte van het hoofdje.”
Hoe luidt uw hartenwens?
“Een diagnose geeft vaak helderheid en duidelijkheid, maar is niet voldoende. Kind en ouders zijn pas echt geholpen indien adequate begeleiding volgt. Geef daarom kinderen na het herkennen van een ontwikkelingsachterstand de ruimte, de mogelijkheden, de tijd en liefde om zich op eigen wijze te mogen ontwikkelen.”
.