Kinderen die langdurig ziek zijn, kunnen voortaan via een speciale robot in contact blijven met hun klasgenoten, familie en vriendjes. Zo hoeven ze geen les te missen en kunnen ze zelfs virtueel buitenspelen. Op deze manier wordt voorkomen dat deze kinderen in een sociaal isolement komen.
Het snelgroeiende Noorse bedrijf No Isolation heeft een slimme manier gevonden om eenzaamheid van langdurig zieke kinderen te doorbreken: de robot AV1. Hiermee blijven kinderen op afstand toch nauw betrokken bij school en hun vrienden. De robot maakt gebruik van innovatieve Internet of Things (IoT)-technologie van Vodafone waarmee relatief grote hoeveelheden data verzonden kunnen worden.
Zieke kinderen erbij houden
De AV1 is uitgerust met een camera, microfoon en speaker en fungeert daardoor als de ogen en oren van het zieke kind. Sterker nog: de AV1 kan zelfs fluisteren met klasgenoten, zijn vinger opsteken en is met iedere smartphone of tablet 360º in het rond te draaien. Dat is een behoorlijke stroom audiovisuele data die van het kind naar zijn klasgenootjes gaan, en vice versa. Die data gaan zowel over wifi (voor in het schoolgebouw) als over 4G (voor in de rest van Nederland). Dankzij Vodafone’s innovatieve Internet of Things (IoT)-technologie heeft AV1 altijd en overal verbinding, zodat het kind geen moment gezelligheid (of wiskunde) hoeft te missen.
“De robots halen op een speelse manier de zieke kinderen uit hun isolement. Door contact te hebben met vrienden en klasgenoten voelen ze zich minder eenzaam. Ze maken alle leuke en leerzame momenten gewoon mee”, zegt Marieke Dekker, Executive Director External Affairs VodafoneZiggo. “Onze Foundation heeft als doel om uitsluiting in de samenleving tegen te gaan, dus dit project, dat we ‘Bondgenoten’ noemen, sluit daar goed op aan.”
Stichting Kind & Ziekenhuis
Begin 2017 werden de eerste twee robots door het Amsterdamse Sophia Kinderziekenhuis in gebruik genomen. Stichting Kind & Ziekenhuis heeft er nu twintig in gebruik, beschikbaar gesteld door de Vodafone Foundation twintig robots beschikbaar. Stichting Kind & Ziekenhuis leent de robots uit aan langdurig zieke kinderen door het hele land. De robots zullen regelmatig rouleren, zodat elk jaar tientallen kinderen er gebruik van kunnen maken. Ook heeft No Isolation een Nederlands kantoor geopend met inmiddels acht medewerkers.
Les
Om scholen, kinderen en ouders kennis te laten maken met de AV1-robot biedt VodafoneZiggo een les aan op scholen. Deze les legt uit hoe de robot werkt en wat hij positief kan bijdragen aan het leven van langdurig zieke kinderen en hun omgeving.
Minder eenzaamheid
Samen met No Isolation hoopt Vodafone dat de 19.000 langdurig zieke kinderen in Nederland zich zo goed mogelijk onderdeel blijven voelen van hun klas. Edmund Rings van het Sophia Kinderziekenhuis licht toe waarom dat zou belangrijk is: “Het gevaar bestaat namelijk dat een kind in een sociaal isolement raakt. Hierdoor lopen kinderen niet alleen achterstand op wat betreft schoolprestaties en sociale contacten. Ook hebben ze een verhoogde kans op gedragsproblemen en psychiatrische ziekten.” Hoe beter ze zich dus onderdeel voelen van hun klasgenoten en vriendengroep, hoe beter ook de terugkomst na het ziektebed verloopt.
Ontwerpwedstrijd
Om de (witte) robots leuker te maken voor kinderen, organiseert de Vodafone Foundation een ontwerpwedstrijd, waarbij kinderen hem een nieuw uiterlijk kunnen geven. Kinderen worden opgeroepen om mee te doen via scholen en kinderkrant KidsWeek. Vlogster Jill Schirnhofer geeft via een video tips en trucs voor het ontwerpen. De wedstrijd loopt tot 30 maart 2018. De winnaar wordt eind april bekendgemaakt. Een jury beoordeelt de inzendingen en het mooiste design komt op de twintig AV1-robots te staan. De winnaar mag met de hele klas een bezoek brengen aan het wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam. Meer informatie: mijn-bondgenoot.nl
Bronnen: kindenzorg.nl / vodafone.nl