Het papieren exemplaar van dit nummer is helaas uitverkocht, wel kunt u een pdf van het nummer kopen en downloaden
“Wel of niet goed eten is allesbepalend voor de ouder-kindrelatie”, zegt IMH-specialist Marja Rexwinkel in Vakblad Vroeg nr. 1-2015. “Een eetprobleem speelt 24 uur per dag.” Eten is het thema van deze editie van Vakblad Vroeg.
In hun eerste levensjaar hebben veel jonge kinderen last van reflux, waardoor ze zuur opgeven. Ouders kunnen daar heel ongerust over zijn. Terecht, vindt Marja Rexwinkel, specialist Infant Mental Health. “Een kindje kan hierdoor immers uitdrogen.” In het tweede en derde levensjaar is er bij een eetprobleem iets heel anders aan de hand. “Autonomie speelt dan een grote rol. Dit betekent dat er vaak strijd is over wie bepaalt wat er gegeten wordt en wie bepaalt wie z’n mond open doet. In feite gaat het dan om een soort ontwikkelingsconflict, waarbij het dichthouden van de mond het instrument is van een kind. Zo kan het zelf bepalen wat er al dan niet naar binnengaat. Lichamelijke problemen spelen daarbij geen rol.” Ouders kunnen als gevolg van een eetprobleem wanhopig raken. “Dan zie je dat er vaak iets dwingends insluipt. Meer dwingen betekent vaak meer weigeren enzovoorts.”
Bij een eetprobleem bij jonge kinderen kan er sprake zijn van kind-, ouder- en omgevingsfactoren. Rexwinkel adviseert die stuk voor stuk af te pellen. “Eerst kijk je of er kindfactoren zijn, dus of er somatisch iets aan de hand is. Zijn er redenen vanuit het kind om te begrijpen waarom het niet eet? Vervolgens kijk je naar mogelijke ouderfactoren. Is een ouder erg onzeker of schiet een vader of moeder snel in paniek als een kind bijvoorbeeld een dag niet heeft gegeten? Tot slot kijk je naar omgevingsfactoren die stress rond het eten kunnen veroorzaken.” De invloed van deze derde factor kan heel ingrijpend zijn, niet in de laatste plaats omdat allerlei mensen zich ermee bemoeien. Men zegt bijvoorbeeld dat ouders te streng zijn of juist overbezorgd. Wat ook gebeurt is dat er continue allerlei eettips op ouders afkomen. Al die – veelal tegenstrijdige – adviezen maakt dat ouders zich enorm geïsoleerd gaan voelen. Men gaat zich niet alleen steeds wanhopiger voelen, maar zich ook schamen. Het geeft een enorm gevoel van incompetentie.”
In het interview gaat Rexwinkel ook in op de behandeling. En meer auteurs, want eten is het thema van deze editie van Vakblad Vroeg. Zo gaat Thomas Fondelli autisme en eetproblemen en Daniël Seys op effectieve behandelingsmethoden bij chronische voedselweigering. In de bijlage een overzicht van de gehele inhoudsopgave van de nieuwe Vroeg.
Vakblad Vroeg editie 1 – 2015
€ 3,00
“Wel of niet goed eten is allesbepalend voor de ouder-kindrelatie”, zegt IMH-specialist Marja Rexwinkel in Vakblad Vroeg nr. 1-2015. “Een eetprobleem speelt 24 uur per dag.” Eten en alles war daarbij komt kijken is het thema van dit nummer.
Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
"*" geeft vereiste velden aan