Jonge ouders hebben een grotere kans op een woningbrand dan gemiddeld. Tegelijkertijd lijkt deze groep zich minder bewust van dit risico. Voor de brandweer aanleiding om in 2018 tijdens een heus kraambezoek het prille gezin te adviseren over brandpreventie. 

“De reden van dit verhoogde risico kunnen we verklaren”, zegt René Hagen – voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken en lector brandpreventie aan de Brandweeracademie. “Jonge ouders gebruiken bijvoorbeeld vaker elektrische apparaten met een hoog brandrisico, zoals een wasdroger. Daarnaast is er in een druk gezin vaak minder tijd om na te denken over de risico´s op brand.” Vanaf 1 oktober 2018 staan de landelijke Brandpreventieweken dan ook in het teken van het jonge gezin. René Hagen: ‘’De brandweer gaat door het hele land daadwerkelijk op kraambezoek om met ouders samen te werken aan de veiligheid van hun gezin.’’

Risico’s

Dat jonge ouders minder bewust zijn van hun verhoogd risico op het meemaken van een woningbrand wordt bevestigd door de jaarlijkse steekproef van de Nationale Brandpreventieweken. René Hagen: ‘’40% van de jonge ouders maakt bijvoorbeeld het filter van de wasdroger niet na iedere droogbeurt schoon. Dit terwijl dit een – simpel te voorkomen – top 3 veroorzaker is van woningbrand. Daarnaast is het verontrustend dat 50% van de jonge ouders vooraf niet bespreekt wie bij brand welke kinderen in veiligheid brengt. Je durft er écht niet over na te denken wat er zal gebeuren als je tijdens een brand samen buiten staat en je kind blijkt nog binnen te zijn. Hier gaan we met alle partners van de Nationale Brandpreventieweken duidelijk en nuttig advies over geven.”

Jonge ouders op weg helpen

Met felicitaties en makkelijk toepasbare tips voor een brandveilige start voor jonge ouders, stapt de brandweer vanaf 1 oktober met haar samenwerkingspartners door het hele land af op jonge ouders en helpt hen op weg. Want ouders kunnen zelf veel doen om hun gezin tegen de risico’s van een woningbrand te beschermen. René Hagen: “Bijvoorbeeld de slaapkamerdeuren sluiten als je gaat slapen en testen of je de rookmelders ook nog kunt horen met de deuren dicht.”

Speerpunten

Samengevat richt de campagne zich op vier onderdelen:
• Voorkom brand. Maak apparatuur stofvrij.
• Zorg dat je snel weet dat er brand is. Plaats (gekoppelde) rookmelders die je óók bij gesloten deuren kunt horen.
• Weet hoe je een brand blust. En weet wanneer je brand niet moet blussen, maar je direct moet vluchten.
• Bespreek wat je doet als er brand uitbreekt. Spreek af hoe je kunt vluchten en wie welk kind in veiligheid brengt.

Voor meer informatie anno 2023, klik hier

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan