Het mobiele scherm vraagt steeds meer aandacht van jonge gezinsleden. Zelfs baby’s vertonen soms al ‘verslaafd’ gedrag. Het veelvuldig kijken op de mobiele telefoon heeft dan ook een negatieve invloed op de hechtingsrelatie. Ook de taalontwikkeling komt hierdoor minder goed op gang.
Meer en meer ouders zijn vrijwel continu online. Als ze een jong kind in de buurt hebben, kan dit van invloed zijn op de relatie met dat kind. Is er nog voldoende oogcontact? Voelt het kind dat er iemand voor hem is? Er is niet veel onderzoek, maar het weinige dat er is, laat wel een trend zien. Ouders die veel met hun mobiel bezig zijn, zijn minder responsief. En kinderen die de aandacht willen trekken, gaan daardoor meer risico’s nemen. Of ze kruipen meer in zichzelf.
Invloed op taalontwikkeling
De taalontwikkeling verloopt via heel subtiele interactie tussen ouders en kinderen. Via zinvolle taal, brabbelen, iets betekenisvols terugzeggen, toon (vragend, geruststellend), veel oogcontact, beurtwisseling enz. leert een kind de taal van zijn ouders. Steeds het contact onderbreken met een blik op de mobiele telefoon frustreert dat leerproces. Alles wat een zinvol contact tussen ouders en kind in de weg staat, is dus ook slecht voor de taalontwikkeling van het jonge kind.
Inmenging door techniek
Het heeft dus enorme invloed op een kind als je wel in de buurt bent, maar tegelijkertijd op je mobiel zit. Ook al ben je niet de moeder of vader zelf. Onderzoekers hebben er al een woord voor: technoference (interference = inmenging) door techniek).
Referenties
- CBS mei 2018: Opvattingen over sociale media (statistische trends).
- Cory A. Kildare en Wendy Middlemiss (2017), Impact of parents mobile device use on parent-child interaction: A literature review. In: Computers in Human Behavior, Volume 75, 579-593.
- Jessa Reed, Kathy Hirsh-Pasek Temple en Roberta Michnick Golinkoff (2017), Learning on Hold: Cell Phones Sidetrack Parent-Child Interactions. In Developmental Psychology volume 54, 1428 –1436.
- Brandon McDaniel (2018), Technoference: Parent Distraction With Technology and Associations With Child Behavior Problems. In: Child Development vol. 89, 100-109.
- Tip voor jgz-professionals – In de jgz-Academie van het NCJ is een module over mediaopvoeding voor 0-4 jaar te beschikbaar. Daarvoor zijn filmpjes gemaakt die helpen met ouders hierover het gesprek aan te gaan. Alles begint bij bewustwording.
Bron: bureaujeugdenmedia.nl
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in PIP Magazine, in de rubriek Generatie M]