Zwangere vrouwen doen er goed aan pinda’s, noten, eieren en ander allergeen voedsel te eten. Hierdoor beschermen zij na de geboorte via moedermelk hun kinderen tegen voedselallergieën.
Dat blijkt uit onderzoek van het Boston Children’s Hospital waarover RTL-nieuws bericht. Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat er gericht onderzoek wordt gedaan naar het verband tussen het eten van allergenen en borstvoeding. “Of zwangere vrouwen voedsel met allergenen moeten vermijden is al lang een heet hangijzer”, zegt onderzoeker Michiko Oyoshi tegen Science Magazine.
Tegenstrijdige resultaten
Eerdere onderzoeken leidden tot tegenstrijdige resultaten, zegt Oyoshi. “Dat komt omdat het moeilijk is om na te gaan op welk moment een baby in aanraking komt met een bepaald soort eten.” Om zo gecontroleerd mogelijk te werk te gaan hebben de onderzoekers muizen bestudeerd.
Antistoffen
De onderzoekers ontdekten dat zwangere muizen die allergie-veroorzakend voedsel aten, zoals ei en pinda’s, beschermende antistoffen doorgaven aan hun jongen via de moedermelk. Die antistoffen zorgden er bij de jongen vervolgens voor dat hun immuunsysteem bestand waren tegen de allergenen.
De moedermelk met antistoffen gaven de onderzoekers ook aan jongen van muizen die niet tijdens de zwangerschap allergenen hadden gegeten. Ook bij die jonge muisjes bleek de melk ervoor te zorgen dat zij beter bestand waren tegen allergenen.
Breast Milk Found To Protect Against Food Allergy