In Nederland krijgt 1 op de 10 vrouwen een postpartum depressie. Dat zijn ongeveer 16.000 vrouwen per jaar. Toch wordt de ziekte vaak gemist. Om de diagnosestelling te verbeteren, toont een campagne de vele gezichten van een postpartum depressie.
Postpartum depressie, beter bekend als postnatale depressie, overkomt 1 op de 10 vrouwen. Het is één van de meest voorkomende aandoeningen bij moeders: in Nederland worden ieder jaar 16.000 vrouwen ziek tijdens of na hun zwangerschap. Toch wordt de ziekte vaker gemist dan dat de juiste diagnose wordt gesteld.
Taboe doorbreken
Doel van de campagne, een initiatief van How About Mom en fotografe Sanne Ravensbergen is het taboe rondom postnatale depressie doorbreken. De campagne bestaat uit tien portretten van moeders die een postnatale depressie hebben gehad. Zij houden een foto vast die is genomen tijdens hun depressie. Daarnaast vertellen ze in interviews open over deze donkere periode. Verder komen zeven experts op dit gebied uit de praktijk en de wetenschap aan het woord.
De vele gezichten van een postnatale depressie
Rauwe realiteit
In de interviews delen deze vrouwen de rauwe realiteit van een depressie en vertellen ze over één van de donkerste periodes uit hun leven. Deze verhalen staan in schrijnend contrast met het vaak verwachte geluk van het moederschap, de zogenoemde ‘roze wolk. “We willen laten zien dat een postnatale depressie niet één gezicht of uitingsvorm heeft en dat het iedereen kan overkomen”, zegt Frederieke Jacobs van How About Mom. “Dat vinden we een belangrijke boodschap om naar buiten te brengen, omdat vrouwen wel vaak denken dat ze zelf een rol hebben gespeeld bij het krijgen van een postnatale depressie.” Zij geeft aan dat de portretten de kracht en veerkracht tonen die er nodig was om deze moeilijke tijd te overwinnen. “Onze fotoserie is een eerbetoon aan deze moedige vrouwen en een oproep aan zowel samenleving als aan zorgprofessionals om de mentale gezondheid van moeders serieus te nemen.”
Deskundigen aan het woord
Verder komen zeven experts op dit gebied uit de praktijk en de wetenschap aan het woord: Estrella Montoya, Peter Mulders, Mijke Lambregtse, Lianne van der Heiden, Sarah Kalt, Dorien Yassa, Gesa van Delft en Ineke de Kruijf. Laatstgenoemde ziet een duidelijk verband tussen baby’s die veel huilen en postpartum depressie: “Met een huilbaby in het gezin ervaren vaders en moeders minder binding en tegelijk meer stress, en meer angst en depressieve gevoelens dan ouders zonder huilbaby.”
Bewustwording, steun en hoop
Het doel van de serie is niet alleen bewustwording creëren, maar ook om steun en hoop te bieden aan andere moeders die met dezelfde uitdagingen te maken hebben. “We hopen dat deze serie vrouwen aanmoedigt om openlijk te praten en hulp te zoeken wanneer zij zich niet goed voelen tijdens of na hun zwangerschap.”

Bron: Persbericht How About Mom