‘Afscheid van de luierberg’ is de titel van een artikel in de mei-editie van MilieuMagazine. Hieruit blijkt dat een kind gemiddeld 5.400 keer wordt verschoond voor het de luierperiode vaarwel zegt. Door het omarmen van de wasbare luier in combinatie met zindelijkheidstraining is deze luierberg te verkleinen. 

Gemiddeld worden kinderen in Nederland nu met 3 jaar en 2 maanden zindelijk. Dat is 7 tot 12 maanden later dan zo’n dertig jaar geleden. Al die tijd wordt hun ontlasting meerdere keren per dag opgevangen in een wegwerpluier. “Onnodig, want de meeste kinderen kunnen al rond de 18 maanden prima zonder”, stelt Elianne Leeffers, oprichtster van De Pot Op en expert op het gebied van zindelijkheidstraining. “De vertraging ligt met name aan het gebruiksgemak van de wegwerpluier, maar niet alleen. Ook het moment waarop ouders besluiten te starten met het zindelijkheidsproces is tegenwoordig later.”

Wasbare luiers

Wasbare luiers zijn een duurzamer alternatief om de berg aan wegwerpluiers te verminderen. Alleen vinden ze nog slechts mondjesmaat aftrek. Het merendeel van de ouders moet niet denken aan alle was, vaak vies ruikend, die erbij komt, een jong gezin heeft al genoeg aan het hoofd. Toch is die opvatting inmiddels achterhaald, maar hoe breng je dit aan de man? “Wasbare luiers kampen met het achterhaalde imago dat het ingewikkeld en vies is”, benadrukt Steef Fleur, oprichtster van Billie Wonder. “Dat is zonde, want de wasbare luier is tegenwoordig in gebruik even makkelijk als de wegwerpvariant. Deze lijkt in niets op de luiers van vroeger die met grote veiligheidsspelden werden bevestigd. De hedendaagse variant, ook die van Billie Wonder, bestaat uit een waterdicht overbroekje en een absorberende pad met een papieren inlegvel om de ontlasting op te vangen. Het inlegvel gooi je weg en alleen de pad was je uit om telkens weer opnieuw te gebruiken. Het overbroekje is – als deze nog schoon is – voor twee tot drie verschoningen bruikbaar.

Zindelijkheidsapp

Nog beter voor het milieu en kind is als de luierperiode wordt bekort. “Het proces van zindelijk worden is een natuurlijk rijpings- en leerproces”, geeft Leeffers aan. “De snelheid en inspanning kunnen van kind tot kind verschillen. Het is echter van cruciaal belang om tijdig te beginnen met dit proces.” Om ouders en pedagogisch medewerkers hierin te ondersteunen, ontwikkelde haar bedrijf een app. “Hierin kunnen ouders een aantal korte testen doen om te checken of hun kind én of zij zelf er klaar voor zijn en welke aanpak van zindelijkheidstraining het beste bij ze past.”

De app biedt een intensieve aanpak (in 3 tot 5 dagen uit de luiers) en een geleidelijke aanpak van 10 weken aan. “Op basis van de resultaten biedt de app vervolgens instructies op maat, namelijk op basis van de leeftijd en de persoonlijkheid van het kind, in video of tekst. Daarnaast kunnen ouders ervaringen delen in het forum en kunnen zij vragen stellen aan zindelijkheidsexperts, denk aan pedagogen en kinderverpleegkundigen van poep- en plaspoli.” De Pot Op app is wereldwijd verkrijgbaar in de App Store en Google Play Store en inmiddels meer dan 10.000 keer gedownload.

Pilot in kinderopvang

Naast gezinnen zijn kinderopvangorganisaties grootverbruikers van luiers. Bovendien staan zij in nauw contact met ouders. Dat bracht de gemeente Den Haag op het idee om een pilot te financieren bij Partou, de grootste kinderopvangorganisatie van het land. Jaarlijks gebruikt Partou ongeveer 6,3 miljoen luiers. De Pot Op en Billie Wonder voerden de pilot uit. De pilot duurde negen maanden en vond op verschillende locaties in drie groepen plaats. “Speciaal voor dit doel hebben we een nog gebruiksvriendelijker luier ontwikkeld met onder meer een groter absorptievermogen”, aldus Fleur. “De luiers zijn gedurende het traject op basis van de ervaringen van de pedagogische medewerkers enkele keren aangepast. Verder werden de luiers bij de locaties opgehaald en industrieel gewassen.” De pilot is succesvol verlopen.

Meer over dit onderwerp

Plasklas
De Plasklas / Ready for Potty is een training voor ouders om hun kindjes tijdig zindelijk te maken. In de Gemeente Rotterdam en de Gemeente Apeldoorn doen dit voorjaar al meer dan 600 ouders mee. Ga voor meer informatie naar www.plasklas.nl


Ga je mee naar de wc?
Hop hop,… op die pot! Nou ja… je kindje natuurlijk. Kinderen kunnen al veel eerder zindelijk zijn dan ouders vaak denken: 90% is rond 2 jaar klaar om te starten. Maar waar begin je? Hoe ga je om met het zoveelste ongelukje? Is belonen een goed idee of niet? En wat als je kindje niet durft?‘Ga je mee naar de wc?’, de titel staat voor een boek en een app,helpt ouder op weg naar een leven zonder luiers. Lees verder >

Oproep: zindelijkheid en cultuur
Claudia Werner wil graag weten hoe het zit met zindelijkheid bij kinderen met Marokkaanse, Arabische, Turkse, Surinaamse, Antilliaanse, Poolse en Oekraïense roots. Hoe pakken ouders dit aan? Wat is gebruikelijk? Wat zou je echt nooit doen? Waar wringt het met Nederlandse adviezen? Zij zoekt ouders en pedagogisch professionals met niet-Nederlandse roots of ervaring met dit thema.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan