Recensie ‘Hechten’ door Veronique Erkens

De gehechtheidstheorie geeft inzicht in menselijke emoties, relaties en ontwikkeling. ‘Hechten’ geeft een prachtig caleidoscopisch beeld van wat bij opgroeien en opvoeding essentieel is. Het boek ‘Hechten’ vormt dan ook een mooie aanwinst voor zowel professionals werkzaam in de jeugdzorg als voor postdoctorale opleidingen.

Hoe we relaties aangaan, heeft te maken met de ervaringen die we van jongs af aan als kind meekrijgen. De gehechtheidstheorie leert ons verder te kijken dan het zichtbare gedrag. In Hechten, onder redactie van Frank van der Horst, Rianne Kok en Maartje Luijk, beschrijven de auteurs wat we nu weten over de fundamentele betekenis van hoe mensen zich hechten. Het boek, met als ondertitel ‘Menselijke emoties, relaties en ontwikkeling’, geeft een uitgebreid overzicht van de gehechtheidstheorie. Niet alleen wat betreft de fundamenten van de theorie, maar ook wat betreft de toepassing in de praktijk.

Opzet en insteek

‘Hechten’ bevat elf verschillende hoofdstukken, welke afzonderlijk van elkaar zijn te lezen. De auteurs kijken op een empirisch-analystische, theoretische, historische, normatieve en cultuurvergelijkende manier naar hechting, zodat een breed en genuanceerd beeld ontstaat.

In het eerste deel van het boek staan de fundamenten van de gehechtheidstheorie centraal. Er is aandacht voor de historische ontwikkeling, de theoretische fundering en de culturele nuancering van de gehechtheidstheorie.

In het tweede deel komt de gehechtheid en de trap van pedagogische ondersteuning – van normaliseren tot complexe zorg –  aan bod. Het gaat hierbij om tegenstrijdige opvoedingsadviezen over:

  • huilen bij baby’s;
  • ondersteuning door het versterken van de gehechtheidsrelatie tussen ouder en kind;
  • intensieve hulp door het vergroten van sensitiviteit en andere ouderschapskwaliteiten bij moeders met een ernstige psychiatrische aandoening;
  • het belang van de onderlinge verwevenheid van gehechtheid, veerkracht en coping en de mogelijkheden voor intensieve hulp om welbevinden te vergroten;
  • de complexiteit in de zorg voor jongeren met ernstige gedragsproblemen.

De slotbeschouwing sluit af met een integratie en de belangrijkste boodschappen voor zowel de wetenschap als de praktijk.  

Waardevolle inzichten

De auteurs zijn geslaagd in het verstrekken van een mooi en recent overzicht over de hechtingstheorie, zowel wat betreft de wetenschap als de praktijk. Ondanks mijn reeds vergaarde voorkennis omtrent het onderwerp, bood het boek nieuwe, recente en waardevolle inzichten!

Wellicht goed om te noemen is dat de auteurs de opbrengsten van het boek schenken aan Stichting Het Vergeten Kind.

Veronique Erkens-Waucomont is klinisch psycholoog en psychotherapeut Kind & Jeugd. Zij is werkzaam als zelfstandige binnen Psychotherapiepraktijk De Vlinder. Hier behandelt Veronique met name ouders en kinderen waarbij sprake is van hechtings- en traumagerelateerde problematiek.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan