Spelend leren over Ondersteunde Communicatie. Niets minder doet de nieuwe game. Ouders, behandelaars en kinderen met een communicatieve beperking ontdekken hiermee spelenderwijs wat Ondersteunde Communicatie voor hen kan betekenen.

Na lange tijd onderzoeken, ontwerpen en programmeren is het zover: de game over Ondersteunde Communicatie is voor iedereen gratis beschikbaar via de Google Play Store (Android), Apple App Store (iOS) en de website van Deelkracht. Deelkracht is een consortium waarin onderzoekers, behandelaars en ervaringsdeskundigen samenwerken aan één einddoel: een samenleving die ook voor mensen met een zintuiglijke en/of communicatieve beperking toegankelijk is.

Alledaagse situaties in en om het huis

Als speler van de Ondersteunde Communicatie game begin je in een huis en navigeer je van daaruit naar verschillende kamers: de badkamer, de slaapkamer, de keuken, de woonkamer en de zolder. In ieder vertrek tref je voorgeprogrammeerde pictogrammen die kunnen worden ingezet tijdens alledaagse activiteiten zoals slapen, lezen, wassen, eten of een ommetje maken.

En op de zolder? Daar ligt voor de ouders, verzorgers en behandelaars allerlei verdiepende informatie over Ondersteunde Communicatie; handvatten om ook de stap naar specialistische OC-tools dichterbij te brengen, mocht daar na het spelen behoefte aan zijn. 

“De voorgeprogrammeerde scenario’s maken het beginnen met Ondersteunde Communicatie echt heel laagdrempelig”, vertelt Madelon Toussaint, initiatiefnemer vanuit Deelkracht. “Je kunt er direct mee aan de slag en we hebben zeker ruimte ingebouwd voor plezier. Zo is er bijvoorbeeld een picto waarmee je wel héél veel kaas op de boterham van het karakter kunt leggen. Dat soort kleine kwinkslagen sluiten aan bij wat we met de game willen uitdragen: Ondersteunde Communicatie draait niet om alles perfect doen, maar om contact en plezier maken met elkaar.”

Eigen ‘picto-bibliotheek’

Naast de voorgeprogrammeerde scenario’s en verdiepende informatie bevat de game ook de optie om een eigen ‘picto-bibliotheek’ aan te leggen. Je kunt zelf tekenen, geluiden inspreken of foto’s maken en deze inhoud toevoegen aan een gepersonaliseerde picto-bibliotheek. Dit maakt de game heel breed inzetbaar; gebruikers kunnen precies de vorm kiezen die bij hun situatie aansluit en de bibliotheek steeds samen uitbreiden. De foto-optie biedt ook allerlei leuke mogelijkheden om de game nog dichter bij het alledaagse leven te brengen; denk aan foto’s toevoegen van eigen bellenbaas of de eigen stapel kaas in de koelkast.

Hoe is 8D Games samen met Deelkracht tot het ontwerp gekomen en welke functionaliteiten kun je verwachten? In een artikel geven de makers een inkijkje in het ontwikkelproces van de game.

Bron: 8d-games.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan