Stress bij jonge kinderen vroegtijdig opsporen. Dát is de insteek van het project Healthy Early Life Start (HEALS) Applied. Plus ouders indien nodig ondersteunen. Doel is het ontwikkelen van effectieve interventies om de zorg voor kinderen en hun ouders met chronische stress te verbeteren. Dit kan veel gezondheidsschade op de korte en langere termijn voorkomen. De Nationale Wetenschapsagenda ondersteunt het initiatief van onder meer NCJ, TNO en UMCG met een subsidie van € 2,6 miljoen.
Het NCJ heeft in samenwerking met de Universiteit Maastricht literatuuronderzoek gedaan naar (de gevolgen van) Early Life Stress. Dit leverde de waardevolle publicatie ‘Stress bij kinderen: hoe houden we het gezond?’ op. Daaropvolgend heeft het NCJ besloten tot een vervolgonderzoek. Naar aanleiding hiervan hebben TNO en UMCG samen met het NCJ en diverse partners een onderzoeksvraag ingediend bij de Nationale Wetenschapsagenda: Het Healthy Early Life Start (HEALS) Applied. Recent is dit verzoek gehonoreerd met een subsidie van 2,6 miljoen euro.
Verbeteren zorg
Het gehonoreerde project heeft als doel stress bij jonge kinderen vroegtijdig op te sporen en ouders indien nodig te ondersteunen. HEALS Applied levert inzicht in welke evidence based interventies kunnen worden ingezet. Dit zal de zorg voor kinderen en hun ouders met chronische stress verbeteren, waardoor veel gezondheidsschade op de korte en langere termijn wordt voorkomen.
Generaties redden
Veel stress in de eerste 1000 dagen, vanaf zwangerschap tot en met 2 jaar, kan levenslang schadelijk zijn. “Zorg redt levens, preventie generaties”, laat NCJ-directeur Igor Ivakic, directeur NCJ in een reactie weten. “Preventie is nu onmisbaar en relevanter dan ooit. Het vakmanschap van de jeugdgezondheidszorg daarmee dus ook.”
Video over Early Life Stress
Een video over Early Life Stress legt uit hoe het kan dat kinderen last hebben van (chronische) stress, wat de gevolgen (kunnen) zijn voor kind en maatschappij en wat we eraan kunnen doen.
Bron: nwo.nl