Binnen de kinderopvang vragen sommige peuters en kleuters extra aandacht. Neem een kind dat regelmatig intens boos gedrag vertoont. Of een kind dat keer op keer nieuwe ervaringen vermijdt. Binnenkort gaan Raoul Frankel en Danny Versteeg tijdens een webinar in op verschillende soorten ‘moeilijk’ gedrag en de mogelijk onderliggende redenen hiervan. Plus, want daar gaat het uiteindelijk om, hoe hier in de kinderopvang adequaat mee om te gaan. In een interview geeft Danny een schot voor de boeg.

“In de kinderopvang komen we het hele spectrum aan gedragsuitingen tegen”, steekt Danny van wal. “Vaak denken we dan aan de ‘handenbinders’, kinderen die voortdurend om aandacht vragen. Terecht, maar hetzelfde geldt voor kinderen die bijvoorbeeld erg timide en verlegen gedrag vertonen. Ook zij verdienen extra aandacht, al ervaren we hen in het grotere geheel van de groep meestal niet als ‘lastig’.”

Lastige puzzel

De wijze om hier op een goede manier als professional mee om te gaan verschilt van kind tot kind. “Neem peuters of kleuters die uit het niets intens boos worden. Bij hen is het cruciaal om er vanuit te gaan dat er een reden voor de boosheid is en daar achter zien te komen. Alleen is dit bij jonge kinderen vaak een lastige puzzel, zeker als ze zich nog niet voldoende verbaal kunnen uitdrukken. Probeer je in ieder geval in het kind te verplaatsen en hun behoeften te begrijpen.” Angstige kinderen vragen op een andere manier aandacht. “Vaak zie je bij hen dat het nemen van afscheid een stressvol moment is. Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouder en vaak ook voor de professional. Daarom is het zo belangrijk om hier met alle betrokkenen open over te communiceren.”

Danny Versteeg: “Het gaat erom dat elk kind en gezin de ondersteuning krijgt die het nodig heeft”

Ingangen

In het webinar nemen Danny en Raoul de deelnemers mee in hoe je vorm kunt geven aan de behoeften van het ‘moeilijke’ kind in de groep. “Voorspelbaarheid is een eerste aandachtspunt. Jonge kinderen willen weten waar ze aan toe zijn. Een dagprogramma kan daarbij helpend zijn evenals het aankondigen en begeleiden van overgangen tussen activiteiten. Ondersteunende communicatie speelt hierbij een grote rol.”Een ander aandachtspunt is dat je als professional zegt wat je doet en doet wat je zegt. Denk bovendien in kleine stapjes. “Neem dus de tijd om het kind geleidelijk te laten wennen of te stimuleren om iets te doen en bouw het vertrouwen langzaam op. We willen vaak te snel resultaat zien.”

Gezinsgerichte aanpak

In dit verband wijst Danny op het belang om niet alleen naar het gedrag van een kind te kijken, maar ook naar de rol van het gezin. “Het gaat erom dat elk kind en gezin de ondersteuning krijgt die het nodig heeft. Een gezinsgerichte aanpak kan de sleutel zijn om moeilijk gedrag hanteerbaar te maken. Werken met kinderen is namelijk werken met gezinnen. Is bijvoorbeeld extra ondersteuning nodig, dan is samenwerking met ouders ontzettend belangrijk.” Zijn hartenwens sluit op dit pleidooi aan. “Ik hoop dat alle kinderen de juiste hulp krijgen. Voor het ene kind zal dat inderdaad iets meer ondersteuning van de professionals in de opvang zijn, voor het andere een gespecialiseerde behandeling.

Reeks van vier
Dit webinar is de derde van een reeks van vier die Vakblad Vroeg samen met de Jonge Kind Academie organiseert. Onderwerpen die de andere webinars aan bod komen zijn prikkelverwerkingautisme en trauma. Je kunt je met voordeel voor de hele reeks van vier opgeven en krijgt dan de terugkijklink voor de eerste twee. Voor locaties of praktijken geldt een speciaal voordeeltarief. Lees meer over de reeks van vier >>

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan