Het Erasmus MC Sophia heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een mobiel steunhart in gebruik genomen. Hiermee kunnen jonge kinderen die wachten op een donorhart vrijer bewegen. In de nabije toekomst kunnen ze zich thuis voorbereiden op de transplantatie.
Kinderen die door ernstig hartfalen een harttransplantatie moeten ondergaan, krijgen in afwachting van een donorhart een tijdelijk steunhart. ‘Het heeft de maat van een koelkastje’, legt hoofd kinder-IC Matthijs de Hoog uit. Kinderen knappen door het steunhart vaak snel op, omdat de bloedsomloop beter werkt. ‘Ze worden beter, de eetlust komt weer terug en de lichamelijke conditie gaat vooruit. De steunhartapparatuur is dan een belemmering voor hun bewegingsvrijheid’, aldus De Hoog.
Steunhart maakt kind mobiel
Er is nu een nieuw mobiel steunhart, dat voor het eerst is ingezet in Nederland bij een meisje van vier. Het Erasmus MC Sophia is het eerste kinderziekenhuis in Nederland dat het mobiele steunhart gebruikt. Het nieuwe apparaat is volgens De Hoog de Mercedes Benz onder de steunhartapparatuur. ‘De techniek is verbeterd. En belangrijk: het is kleiner van formaat, waardoor het kind mobiel is. Patiënten kunnen weer uit bed, naar buiten en doen wat kinderen leuk vinden.’
Uiteindelijk is het de bedoeling dat kinderen met een steunhart ook ontslagen worden uit het ziekenhuis. De Hoog: ‘Dan kunnen ze thuis in vertrouwde omgeving wachten op de transplantatie. Dat is prettig voor iedereen. En de mobiliteit zorgt ervoor dat ze fitter de transplantatie ingaan.’
Loulou
Het eerste kind dat dat in Nederland het nieuwe steunhart kreeg is Loulou. Ze is vier jaar en heeft een zwakke en vergrote linkerhartkamer. Daardoor wordt er onvoldoende zuurstofrijk bloed door haar lichaam gepompt. Met medicijnen is de aandoening niet te verhelpen, dus ze moet wachten op een harttransplantatie. Donorharten voor kinderen van haar leeftijd zijn schaars.
Zie ook de reportage die RTL Nieuws maakte over Loulou.
Bron: amazingerasmusmc.nl