Toen Margriet in mei 2022 begon bij VoorZorg, werd haar eerste cliënt naar haar verwezen via een maatschappelijk werker die al betrokken was bij het gezin. Het betrof een jonge moeder van zeventien jaar die ongepland zwanger was geraakt. Mede dankzij de ondersteunende rol van Margriet heeft de jonge moeder inmiddels een stabiel leven opgebouwd.
Margriet begon haar carrière als kinder- en neonatologieverpleegkundige, waar ze vaak betrokken was bij cruciale momenten in het leven van kinderen. Toch miste ze iets: langdurige begeleiding en de kans om écht verschil te maken in het leven van kwetsbare moeders en hun kinderen. Een verlangen dat haar bij VoorZorg bracht, waar ze haar passie vond. Dit is het verhaal van hoe Margriet naast een jonge moeder stond tijdens een van de belangrijkste momenten in haar leven: de geboorte van haar eerste kind.
De ontmoeting
Voor Margriet was het een spannende stap: een zwangere bezoeken in een flat, in een omgeving die compleet verschilde van wat ze gewend was, met haar ‘VoorZorg’-certificaat nog maar vers gedrukt.” Toch voelde de band met de moeder vanaf het begin goed. “Het was belangrijk om haar vanaf het eerste moment te ondersteunen en vertrouwen te geven,” vertelt Margriet. Vanaf het begin bood ze praktische en emotionele ondersteuning. Tevens voelde Margriet de noodzaak om respectvol te begeleiden, iemand te benaderen zoals ze zelf ook graag benaderd zou willen worden. “Maar ook oprecht en kwetsbaar zijn, zodat een moeder voelt dat ik het meen en er écht voor haar ben. Op die manier kun je echt het verschil maken en vertrouwen opbouwen.”
Een doorbraakmoment
Het omslagpunt in de begeleiding kwam tijdens de geboorte van het kind. Hoewel er veel goede bedoelingen van buitenaf waren, volgde de jonge moeder sterk haar eigen gevoel. “Ze groeide enorm tijdens de geboorte van haar dochter.” Waar ze eerder nog zoekend was, nam ze nu volledig de regie. Ze besloot zelf wat goed was voor haar baby en dat gaf haar zelfvertrouwen,” herinnert Margriet zich.
Voor Margriet was dit een bijzonder moment, een bevestiging dat ze op de juiste manier had ondersteund. “Ze wist precies wat haar kind nodig had en vertrouwde op haar eigen intuïtie. Dat was voor mij heel waardevol om te zien.”
De rol van vertrouwen
Margriet benadrukt het belang van vertrouwen in haar werk. “VoorZorg gaat om het naast iemand staan en samen stappen durven zetten. In plaats van beslissingen voor hen te nemen, geef ik moeders de ruimte om deze zelf te maken.” Ze merkte dat de jonge moeder in het begin sociaal wenselijke antwoorden gaf, iets wat ze gewend was vanuit eerdere hulpverlening. Maar met geduld en begrip brak Margriet die barrière af.
Uitdagingen onderweg
Eén van de grootste uitdagingen in dit traject was het proces van gezag aanvragen voor de moeder aangezien ze minderjarig was. Margriet werd door de Raad van Kinderbescherming gevraagd om haar oordeel te geven over de vraag of de moeder deze verantwoordelijkheid aankon. “Dat vond ik moeilijk,” vertelt Margriet. “Wie ben ik om zo’n beslissing te nemen? Toch had ik vertrouwen in haar. Ze liet zien dat ze open stond voor begeleiding en leerde snel. Ik wist dat ze het kon. Voor de latere momenten die ik nog ga tegenkomen in mijn werk, voel ik mij nu ook zelfverzekerder. Als ik aanvoel dat een moeder het kan, dan kan ze het ook. Ik durf daar nu ook sterker voor in te staan!”
Een afsluiting vol hoop
De moeder heeft nu een stabiel leven opgebouwd. Ze heeft een eigen huis, een baan, en haar dochter gaat naar de kinderopvang. Het VoorZorg-traject werd stap voor stap afgebouwd en nu staat ze op eigen benen. “Ik ben zo trots op haar,” zegt Margriet. “Ze heeft niet alleen voor haar kind gezorgd, maar ook voor zichzelf.”
Margriet ervaart dat haar werk niet draait om grote gebaren, maar juist om er te zijn op de juiste momenten. “Door simpelweg beschikbaar te zijn en respect te tonen, kun je een wereld van verschil maken. Het traject was een bevestiging dat dit werk precies is wat ik wil doen.”