Al meer dan 30 jaar wordt het programma Moeders Informeren Moeders (MIM) in Nederland uitgevoerd. Een toegankelijk, cultuursensitief en preventief programma voor opvoedondersteuning in de thuissituatie: voor moeders, door moeders. Gedreven en gemotiveerde coördinatoren en vrijwilligers maken het mogelijk dat er ieder jaar weer rond de 1.000 (aanstaande) moeders informele ondersteuning ontvangen.

Laagdrempelige ondersteuning van een MIM-vrijwilliger kan de veerkracht, de zelfredzaamheid, het zelfvertrouwen en het sociale netwerk van ouders versterken. Dit kan voorkomen dat er in een later stadium problemen ontstaan. “Gezinnen helpen om zelf hun weg te vinden, zodat de vrijwilliger uiteindelijk niet meer nodig is”, zo formuleert Margriet Verbruggen het belang van het informele steunnetwerk. Margriet werkt als MIM-coördinator bij Malkander in Ede, waar ongeveer 25 vrijwilligers actief zijn. “We zetten MIM in voor informele steun rondom opvoeden en het kind.”

Koppelen aan ervaren moeders

MIM is een programma voor informele steun aan (aanstaande) moeders. Zij krijgen antwoord op alledaagse vragen over de opvoeding en verzorging van hun kind. Moeders worden ondersteund door ze te koppelen aan een ervaren moeder. Deze ervaren moeders – vrijwilligers – gaan één of twee keer per maand op huisbezoek. Naast gesprekken over de verzorging en opvoeding van het kind zijn er gezamenlijke activiteiten. Denk aan groepsbijeenkomsten, contact via sociale media en uitstapjes, bijvoorbeeld bezoeken aan de bibliotheek of spelinloop.

Laagdrempelig

De aanleiding om MIM in te zetten kan verschillen. Margriet vertelt wat zij in Ede ziet: “Het kan zijn dat een moeder onzeker is of het fijn vindt om met een andere moeder te praten. Ook ondersteunen we veel moeders afkomstig uit een ander land om bij ons de weg te vinden. Dan speelt eenzaamheid vaak een rol. Dat er iemand naast je staat die ook moeder is, maakt het heel laagdrempelig. De vrijwilliger is iemand die naar je luistert. We zijn als MIM geen adviesorgaan, maar zorgen voor een maatje bij het gewone opvoeden. Voor iedereen is het fijn om over het moederschap te praten. Als die behoefte er is, dan sluit MIM goed aan. Er hoeft geen probleem te zijn. We bereiken zoveel door te normaliseren, bijvoorbeeld door te zeggen ‘die slechte nachten zijn gewoon heel pittig’.”

Eerste 1.000 dagen

MIM wordt ingezet tijdens de eerste 1.000 dagen van het leven van een kind. Een cruciale periode in de ontwikkeling. Door het contact met een MIM-vrijwilliger kunnen (aanstaande) moeders beter omgaan met de veranderingen die het krijgen van een kind met zich meebrengt. Ook helpt MIM hen om beter om te gaan met de stress die het ouderschap met zich mee kan brengen.

Uit een pilot in Den Haag blijkt het belang van de inzet van MIM tijdens de zwangerschap: verloskundigen constateerden daar dat aanstaande moeders vaak behoefte aan meer ondersteuning hebben. Zij zijn erg geholpen met de persoonlijke aandacht van MIM-vrijwilligers en -coördinatoren: moeders krijgen er meer zelfvertrouwen door en worden zelfredzamer.

Meer informatie  

Families Foundation is de thuisbasis van de MIM-methodiek en ondersteunt de landelijke implementatie van het programma. Ga voor meer informatie naar www.moedersinformerenmoeders.nl. Op de website staat ook een overzicht van gemeentes waar MIM wordt aangeboden.

Praktijkverhaal

Meer lezen over de ervaringen van Margriet Verbruggen? Lees hier het hele interview.

Nieuwsbrief Vakblad Vroeg
Blijf via onze wekelijkse nieuwsbrief op hoogte van relevante ontwikkelingen op je vakgebied. Aanmelden >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan