Informele gezinsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen werkt preventief. “Daarmee kan het een deel van de oplossing zijn om de lange wachtlijsten in de jeugdzorg te verminderen”, betoogt Leontine Bibo, oprichter van Buurtgezinnen. Bovendien spreekt de laagdrempeligheid veel ouders aan. “Deze vorm van hulpverlening is praktisch en niet aan tijden gebonden. Het kan overdag, in de avonden en in de weekenden.” Tijdens een webinar van IMH Nederland en Vakblad Vroeg gaat Leontine in op de kracht van informele steun.
Ingegeven door het succes van de aanpak komen in een groeiend aantal gemeenten initiatieven op dit gebied van de grond. Bijvoorbeeld onder de vlag van Buurtgezinnen, Steunouders, Samen Oplopen en Home Start. “Stuk voor stuk voorbeelden van informele hulp”, vertelt Leontine. “Veelal richten deze zich op gezinnen die wel wat steun kunnen gebruiken, maar zelf een beperkt netwerk hebben.” Voor informele steun is geen indicatie nodig. “Dit betekent dat de ondersteuning sneller beschikbaar is en ook nog eens goedkoper voor de gemeente. Formele hulp en informele hulp kunnen overigens prima samengaan.”
Succesfactoren
Wat ook voor deze aanpak pleit is dat de formele zorg structureel handen en voeten te kort komt voor preventieve hulp. Uit de praktijkervaringen blijkt dat informele ondersteuning de veerkracht van ouders en kinderen versterkt. “Van vraaggezinnen krijgen we terug, dat het hen erg goed doet. Een luisterend oor en een arm om je schouder van iemand die met je meeleeft doet wonderen. Dit is de kracht en de kern van informele steun aan gezinnen met jonge kinderen. Dit werkt preventief en kan voorkomen dat problemen verergeren.” Zij wijst erop dat bij formele hulp veelal de problemen van een baby, peuter of kleuter centraal staan. “Informele steun normaliseert juist. Het is gericht op het herstel van het gewone leven van gezinnen. Belangrijk, want in gezinnen met veel stress schieten de gewone leuke dingen er vaak bij in. Daardoor verdwijnen rust en oplaadmomenten.”

Webinar
Tijdens het webinar bespreekt Leontine de ins & outs van informele ondersteuning voor gezinnen met jonge kinderen. Het webinar is niet alleen interessant voor hulpverleners die op zoek zijn naar manieren om gezinnen sterker te maken en hun netwerk te vergroten, maar ook voor beleidsmedewerkers en gemeentes. Ik ga dan in op wat de steun in de praktijk inhoudt wanneer je het wel en niet inzet. Speciale aandacht krijgt de samenwerking met formele hulp. Verder bespreek ik de initiatieven die op dit gebied inmiddels van de grond zijn gekomen.”
Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg
Ja, ik wil dit webinar nabestellen >>
Leontine Bibo is pedagoog en al tien jaar (crisis)pleegouder. Daarnaast is zij oprichter van Stichting Buurtgezinnen. Deze organisatie koppelt gezinnen die wel wat steun kunnen gebruiken aan een stabiel en ervaren steungezin in de buurt. “Met Buurtgezinnen zijn we nu actief in meer dan 100 gemeenten en hebben we al meer dan 3500 koppelingen tussen gezinnen gemaakt. De effecten van deze koppelingen zijn indrukwekkend. Het herstel van het gewone leven blijkt buitengewoon heilzaam voor ouders en kinderen.”