Voor jonge kinderen met autisme is het stimuleren van de sociaal-communicatieve vaardigheden van belang. Maar waar te beginnen? Pivotal Response Treatment biedt praktische ingangen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Manon de Korte naar de effectiviteit van de interventie.
Manon toont in haar proefschrift aan dat PRT effectief is voor kinderen en jongeren met autisme op het gebied van sociale communicatie en algeheel functioneren. Ook draagt de behandeling bij aan het welbevinden van het gezin.
Bevindingen
Met behulp van PRT leert een kind met autisme bijvoorbeeld spelenderwijs om zich te richten op de ander, (meer) woorden te gebruiken, vragen te stellen of een gesprek te beginnen en te onderhouden. Een verbetering in deze vaardigheden kan vervolgens de algehele ontwikkeling bevorderen. Ouders worden getraind in de PRT technieken, zodat zij samen met hun kind kunnen oefenen in dagelijkse situaties.
De inzet van een robot kan het effect van PRT bij jonge kinderen versterken. Dit blijkt uit promotie-onderzoek van Iris van den Berk-Smeekens. De combinatie van ouder-kindtraining en ouderbijeenkomsten wordt als effectief beschouwd. Karakter geeft hier in een infosheet uitleg over. Tot slot zorgt de betrokkenheid van school en andere opvoeders voor generalisatie van vaardigheden naar nieuwe situaties.
Groeiende evidentie
Samenvattend dragen deze bevindingen bij aan de groeiende evidentie voor PRT als behandeling voor kinderen met autisme. Wel zijn de juiste timing en flexibiliteit in de wijze waarop PRT wordt aangeboden van belang, met name om aan te sluiten bij de individuele behoeften van het kind en de omgeving. Daarnaast is vervolgonderzoek nodig om meer zicht te krijgen op wie het meest profiteert van PRT en wat de effecten zijn op de lange termijn.
Effects of Pivotal Response Treatment for children with autism
Bron: karakter.com