Het vroegtijdig herkennen van een anders verlopende ontwikkeling is van groot belang. “Subtiele tekenen kunnen clues geven dat er iets aan de hand is”, geeft Jolanda Schieving aan. “Minstens zo belangrijk is het een diagnose te laten volgen door een adequate begeleiding van kind en ouders.”
Dr. Jolanda Schieving, kinderneuroloog bij Radboudumc Nijmegen, spreekt op 3 december over dit onderwerp tijdens het VROEG-congres ‘Een zorgelijke ontwikkeling – en dan?’. In een vooruitblik geeft ze aan waarom het zo belangrijk is om in een vroeg stadium de vinger te leggen op een mogelijke ontwikkelingsachterstand.

Dr. Jolanda Schieving: “De voordelen van tijdig de vinger leggen op een mogelijke ontwikkelingsachterstand zijn legio”
Rode vlaggen
“Subtiele tekenen kunnen betekenen dat er iets aan de hand is met een jong kind. Voorbeelden zijn een baby die de handen voortdurend in een vuistje heeft, veel overstrekt en/of veel huilt. Of een jong kind met een voorkeurshand of het ontbreken van oogcontact. Maar ook het te laat behalen van meerdere mijlpalen. Het herkennen van dergelijke rode vlaggen kan maken dat vroegtijdig een diagnose kan worden gesteld.”
Meerwaarde
“De voordelen van in een vroeg stadium de vinger leggen op een mogelijke ontwikkelingsachterstand zijn legio”, vervolgt Jolanda. “Vroege herkenning geeft ouders erkenning dat er iets aan de hand is, zoals zij vaak al onbewust vermoeden. Bovendien betekent dit dat er vroegtijdig gestart kan worden met ondersteuning van kind en gezin. Hiermee kunnen we bepaalde problemen voorkomen en andere vroegtijdig behandelen. Ik denk ook dat ondersteuning in een vroeg stadium kan helpen in de hechting tussen kind en ouders en andere kinderen in het gezin. Is er sprake van een erfelijke aandoening dan kun je bovendien adviseren over de herhalingskansen bij een volgende zwangerschap.”
Verdieping
Tijdens het VROEG-congres op 3 december neemt Jolanda zorgprofessionals mee in het belang van vroege herkenning gevolgd door actie. “Ik richt me dan op alle professionals die werken met jonge kinderen. Dan denk ik onder meer aan fysiotherapeuten, jeugd- en kinderverpleegkundigen, jeugdartsen, huisartsen, kinderartsen, osteopaten, manueel therapeuten, ergotherapeuten en logopedisten, maar wellicht vergeet ik nog allerlei disciplines. Mijn hartenwens in kader van dit thema is dat ieder kind zich mag ontwikkelen op zijn of haar eigen wijze, met de juiste ondersteuning voor kind en gezin.
VROEG-congres: Een zorgelijke ontwikkeling – en dan?
Tijdig de vinger leggen op ontwikkelingsproblemen bij peuters en kleuters is van groot belang. Maar wat dan? Tijdens dit congres op 3 december 2024 in Amersfoort, focussen we in het ochtendprogramma op het geven van houvast bij het signaleren en diagnosticeren van peuters en kleuters: wat zijn aandachtspunten en wanneer is er al dan niet sprake van een zorgelijke ontwikkeling? Het middagprogramma bestaat uit twee rondes van deelsessies over aandachtpunten op het gebied van de ontwikkeling van vier specifieke aandachtsvelden: taal, communicatie & spel, motoriek en stil & verlegen gedrag.