Liefst 87 procent van de bevolking staat achter de invoering van een rookverbod in de auto als daar ook kinderen in zitten. Ouders zouden overigens sowieso niet moet roken in de auto: kinderen nemen namelijk ook de schadelijke deeltjes van derdehands rook op.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker Kantar TNS, verricht in opdracht van KWF Kankerbestrijding, waarover RTLnieuws.nl bericht. “Het onderzoek wordt sinds 2009 uitgevoerd”, zegt Longfonds-directeur Michael Rutgers, “en het draagvlak voor de maatregel neemt elk jaar toe.”

Derdehands rook

Veel mensen realiseren zich niet, zegt Rutgers, dat niet alleen tweedehands, maar ook derdehands rook bij met name kinderen schade kan veroorzaken. “Hun longen zijn nog niet volgroeid, terwijl ze op die manier worden geconfronteerd met een hele lading aan giftige stoffen.”

Met andere woorden: als iemand rookt in de auto (een kleine, afgesloten ruimte) is dat schadelijk voor de andere inzittenden (tweedehands rook). Maar ook een auto waarin veel wordt gerookt, brengt al risico met zich mee – ook als tijdens de rit met een kind níét wordt gerookt. “Kinderen pikken zelfs die giftige deeltjes op”, zegt Rutgers.

Rookvrije generatie

In het Vlaamse parlement is onlangs gesproken over het verbod. In de Belgische regio Wallonië zou het eind volgend jaar kunnen worden ingevoerd (boete: 150 euro), in navolging van landen als Frankrijk, Ierland en Australië.

In Nederland ketste het twee jaar geleden af in de Tweede Kamer. Ook nu is er geen Kamermeerderheid voor te vinden (in elk geval VVD, CDA, D66 en SP zijn tegen), maar Rutgers zou het graag opnieuw op de agenda zien staan. “De afgelopen drie jaar is enorm veel veranderd in de publieke opinie over roken”, zegt Rutgers. “Ook de meeste rokers kunnen zich vinden in het idee van een rookvrije generatie, zodat kinderen zo lang mogelijk niet met roken in contact komen.”

Cijfers spreken boekdelen

De meerwaarde van een dergelijk verbod volgens Rutgers staat buiten kijf. Hij wijst op de cijfers:
– Als één van zijn ouders rookt, is de kans dat een kind gaat roken anderhalf keer zo groot als bij een kind met niet-rokende ouders.
– Roken alle twee de ouders, dan is de kans dat een kind gaat roken tweeënhalf keer zo groot.

Accijnsverhoging

Maatregelen die andere landen nemen tegen het roken, worden door het Longfonds voortdurend afgezet tegen de Nederlandse situatie. Het effectiefst is volgens Rutgers een gestage accijnsverhoging: niet in één keer van 6 euro naar 14 euro per pakje, maar acht jaar achter elkaar steeds 1 euro erbij. “We weten uit andere landen dat elke euro accijnsverhoging 1,5 procent minder rokers geeft. Dat is dus een enorm effect.”

Bron: RTL-nieuws

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan