De gemeente Borsele werkt sinds 2021 met partners samen aan Kansrijke Start. Sindsdien zijn meerdere stappen gezet om de samenwerking tussen het medisch en het sociaal domein handen en voeten te geven. Wat is zoal van de grond gekomen?

Elkaar leren kennen bleek een belangrijke basis voor de coalitie. Al vrij snel zijn na een startbijeenkomst gezamenlijke speerpunten geformuleerd met als rode draad vroegsignalering en tijdige inzet van passende ondersteuning.

Concrete stappen

Begin 2022 tekenden de bestuurders van de betrokken organisaties de intentieverklaring Kansrijke Start. Het eerste jaar van de coalitie zat erop en er waren samen concrete stappen gezet die gedeeld werden. En niet onbelangrijk, inmiddels hadden meerdere partners gemerkt dat er een wereld te winnen was door samen te werken. Meer samenwerking tussen het medisch en het sociaal domein is op meerdere terreinen gelukt dankzij de coalitie. De coalitie Kansrijke Start is inmiddels een begrip in de gemeente. Zo benaderen partners die nog niet betrokken waren nu de trekkers voor informatie en betrokkenheid.

Digitale klantroute

Eén van de werkgroepen heeft de zogenaamde digitale klantroute ontwikkeld. Dit is een product geworden waar meerdere professionals aan meewerkten. De route geeft een overzicht van aanbod van Kansrijke start in gemeente Borsele. Dit blijkt goed tre werken. Partners bellen elkaar en kunnen zelf aan de hand van de klantroute informatie opzoeken en (aanstaande)ouders op weg helpen.

Multidisciplinair overleg

Een ander concreet resultaat is het Multidisciplinair overleg(MVO) dat is opgezet, een soort denktank om casussen te bespreken en samen oplossingen te verkennen. Ontwikkelingen worden besproken en partners lichten soms specifiek aanbod toe wat de toeleiding verbetert. Het MDO is goed geëvalueerd. Partners denken met elkaar mee, benutten elkaars kennis en leren van elkaar. Marika merkt bij haar patiëntengroep dat zij het heel fijn vinden als zij ook de anderen collega’s kent.

De coalitie nam verder deel aan het leer-werktraject van Pharos over Kansrijke Start & Bestaanszekerheid.

De gemeente Borsele werkt sinds 2021 met partners samen aan Kansrijke Start. Waar hebben zij aan gewerkt en wat levert de samenwerking op? Wij vroegen het aan Ilse van Bremen (CJG gemeente Borsele), Liza Slager (Gemeente Borsele) en Marika van der Linde – Brueren (POP poli Emergis/ADRZ) nemen je mee in de stappen die gezet zijn. Dit bericht vat de hoofdpunten samen. Meer weten? Lees dan verder op pharos.nl.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan